Kritikerna nöjda med nytt programförslag

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bråken i Centerpartiet har lagt sig

1 av 3 | Foto: Urban Andersson
Annie Lööf.

Förslaget till nytt idéprogram ledde till internt bråk inom Centerparitet.

Men när nu partistyrelsen har sagt sitt så har lugnet lagt sig.

– Jag är väldigt nöjd, här har en folkrörelse sagt vad den tycker och partiledningen har lyssnat på ett tydligt sätt, säger Gösta Gustavsson, ordförande i C-distriktet i Östergötland.

Dagarna innan jul presenterade en arbetsgrupp inom Centerpartiet ett förslag till nytt idéprogram. Där fanns utöver mycket annat flera kontroversiella förslag om bland annat månggifte, slopad skolplikt och slopad arvsrätt.

Förslaget väckte ramaskri i partiet och veckorna som följde blev turbulenta och bråkiga. Partiledaren Annie Lööf tvingades avbryta sin semester och fick ta avstånd från flera av förslagen – trots att planerna var att partiledningen inte skulle lägga sig i diskussionerna i det skedet.

Kritiken har tystnat

I dag presenterade Lööf den variant av idéprogrammet som partistyrelsen tycker bör gälla. Efter kritikerstormen har flera förslag strukits och en del nya saker har lagts till.

Gösta Gustavsson, C-ordförande Östergötland, var en av de mest högljudda kritikerna mot förslaget som kom innan jul. Hans distrikt skrev en egen variant av programmet och lyfte fram att arbetsgruppens förslag var alldeles för nyliberalt och saknade fokus på de sociala bitarna.

Efter dagens presskonferens var han nöjd.

– När jag läser programmet känner jag att partistyrelsen varit väldigt lyhörd om det som bland annat vi från Östergötland har tyckt. Vi har ju varit tydliga med att vi måste ha ett mjukare program där den socialliberala delen ska synas. Det handlar om grundtrygghet och att man ser till att underlätta för de människor som har den sämsta ekonomin, säger han.

”Ledningen har lyssnat”

Han tycker att partiledningen med Annie Lööf i spetsen har lyssnat på C-rörelsen.

– Jag är väldigt nöjd, här har en folkrörelse sagt vad den tycker och partiledningen har lyssnat på ett tydligt sätt. Det kommer nog vara väldigt bred uppslutning på stämman, säger han.

Även Per Ankersjö, som ledde arbetsgruppen som tog fram det första förslaget är i dag nöjd.

– Jag tycker att partistyrelsen är modiga som lägger fram ett förslag som är så spetsigt och i allt väsentligt innehåller punkterna från vårt förslag. Jag kan konstatera att även om vi i gruppen blivit utskällda har vi legat väldigt mycket i linje med det program som nu ligger på bordet, säger han.

Fri invandring kvar

Han är framför allt nöjd med att tankarna om fri invandring på sikt finns kvar.

– Jag tycker det är den viktigaste frågan, att vi vågar ta den striden. Det är en viktigt debatt för Centerpartiet.

Han ser ingen större risk med att C kommer att kopplas samman med de ratade förslagen om månggifte och slopad arvsrätt.

– Vårt problem är inte att människor pratar om oss i fikarummet, snarare att väldigt få pratat om oss under en väldig massa år. När man pratat om oss har det bara handlat om opinionssiffror. Men nu pratas det om våra förslag, oavsett om folk tycker om dem eller inte. Vi har skapat oss en plats i huvudet hos folk. Jag hoppas att partiledningen tar tag i det momentum vi fått, säger han. 

Den 22-24 mars ska idéprogrammet slutligen klubbas på en extra insatt stämma.

Publicerad: