Slår ett slag för betyg – från första klass

Björklund: Det är jag inte beredd att göra

VISBY. Folkpartiets ungdomsförbund LUF vill ha tidigare betyg i skolan.

Redan från första klass.

– Det skulle automatiskt leda till ett bra samtal mellan lärare och föräldrar om hur barnet ligger till, säger Linda Nordlund, ordförande i LUF.

I dag är det Folkpartiledaren Jan Björklund, tillika utbildningsminister i Alliansregeringen, som kliver upp på Almedalsscenen för att hålla tal.

Det gör han med ett nytt krav redan på morgonen från det egna partiets ungdomsförbund. LUF vill ha betyg från första klass för alla barn i stället för som i dag, från sexan.

Enligt Linda Nordlund handlar det om en vilja att ge alla barn lika villkor, oavsett om man kommer från familjer med eller utan studievana.

– Vi vet att arbetslöshet, låga betyg och låg utbildning går i arv. Det kan vi inte vara nöjda med.

Feedback till föräldrarna

 När man tog bort de tidigare betygen var det arbetarklassens barn som drabbades, säger Linda Nordlund.

– Genom att ha betyg från första klass säger man från början att lärarna hela tiden måste ge feedback till föräldrarna kring hur man ligger jämfört med mål och läroplan.

Enligt LUF ska de tidigare betygen också knytas hårdare till tidigare hjälpinsatser för barn med behov av extra stöd.

– Genom betygen blir det väldigt tydligt vilka barn som behöver mer hjälp, säger Nordlund.

”Betyg ingen stor grej”

Att barnen skulle riskera att bli mer stressade genom tidigare betyg tror inte LUF-basen.

– I väldigt många skolsystem runt om i världen har man betyg redan från början och då blir inte heller betyget en så stor grej. Det är en helt naturlig del av skolan. Min bild är att många i dag blir väldigt stressade när betygen plötsligt införs.

Vad säger Jan Björklund om det här?

– Han har aldrig sagt ja till det – än. Men vi har gott hopp om att lyckas knuffa dem i rätt riktning. Vi vet att det finns en hel del folkpartister runt om i landet som stödjer den här frågan, säger Linda Nordlund.

Tillbakavisas av Björklund

Utbildningsministern uppger efter sin pressträff på förmiddagen att han informerats av LUF.

– Jag visste om det i förväg, men det har inte förankras. Jag tycker att vi ska gå ner med betygen några år, men jag är inte beredd att i dag att gå ner hela vägen ner till ettan, säger Jan Björklund (FP).

Det läsåret som precis avslutats var det första med betyg ner till årskurs sex. Tidigare gavs betyg från åttonde klass.

– Jag tycker att vi behöver gå ner några år till, till årskurs fyra eller tre. Vi har de första målen i årkurs tre i läroplanen och det är då man tidigast egentligen kan mäta om eleverna har nått målen eller inte.

Däremot välkomnar han ungdomsförbundets engagemang.

– Jag tycker det är bra att ungdomar som nyss gått klart skolan eller går skolan tycker att det är viktigt med höga krav i skolan. Ungdomsförbund ska driva på

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN