60 får rivna av okänt djur

NYHETER

Militärens jaktlag och personal från länsstyrelsen ska patrullera för att stoppa attackerna

1 av 3 | Foto: Bass Nilsson / Ystad Allehanda
Ett 60-tal får har fallit offer för attackerna. Här inspekteras ett av de döda fåren av Krister Henriksson och Bertil Nilsson från länsstyrelsen och fårägarna Larry Jones, Elisabeth Zetterholm och Ulf Pyk.

På kort tid har 60 får hittats döda eller skadade i Skåne.

Nu ska de som är kvar skyddas av militärens jaktlag och personal från länsstyrelsen.

– Det här måste få ett slut, säger ägaren Elisabet Zetterholm Falk till Ystads allehanda.

I torsdags hittades tio får döda på Ravlunda skjutfält norr om Kivik i Simrishamns kommun – de senaste i raden av många.

Kan ha dödats av hund

Totalt har 50 djur hittats döda eller skadade på platsen, skriver Ystads allehanda. Ytterligare tio har hittats döda utanför Sankt Olof i samma kommun.

Nu förstärks skyddet för fåren på fältet. Både militärens jaktlag och personal från länsstyrelsen ska patrullera nattetid.

– Vi måste få reda på vad det är som dödar fåren. Till 80 procent är vi säkra på att det är hund, vi lämnar ett litet utrymme för varg, säger Bertil Nilsson på länsstyrelsen till tidningen.

Fårägarna är förtvivlade.

– Jag pallar inte mer. Det här måste få ett slut, säger Elisabet Zetterholm Falk.

"Måste få ett slut"

Besiktningsmännen på länsstyrelsen menar att allt tyder på att det är en hund som dödat fåren. Men ägarna tvivlar, både Elisabet Zetterholm Falk och Ulf Pyk tror att det är en varg som rivit deras djur.

– Annars måste det vara en förvildad hund. Det är märkligt och konstigt det som händer. En vanlig tamhund beter sig inte så här, säger Ulf Pyk till Ystads allehanda.

I förra veckan hittades de första döda fåren. De som hittades ihjälbitna i torsdags låg utspridda över fältet där runt tusen får betar liksom hästar och kor med kalvar. Inga andra av djuren hade några skador.

Krister Henriksson, besiktningsman på länsstyrelsen, säger att det årligen sker hundangrepp på fårbesättningen men att det nu är väldigt många som dödats på kort tid. Om det är en eller flera hundar som ligger bakom angreppen vet han inte, skriver TT.

– Nu måste allt få ett slut, säger han till tidningen.