Nyheter

Åkesson: Svartvit bild av vad som händer i Forserum

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

FORSERUM. Jimmie Åkesson (SD) är bestämd.

Trakasserierna mot svensksomalier i Forserum är ett uppblåst mediedrev.

– Det finns inte mer rasism i Forserum än det finns i andra delar av landet, sa han vid torget i tätorten idag.

Regnet duggade tätt när partiledaren för Sverigedemokraterna stegade fram mot torget i den småländska tätorten Forserum.
Men något tal, som några av invånarna hade förväntat sig, blev det inte.
– Jag är inte här för att sätta igång en gigantisk debatt, jag är här för att lyssna, sa Jimmie Åkesson och började prata med de många medier som samlats på torget.

”Blivit en vinklad bild”

Efter några timmar i tätorten, med möte hos närpolisen och med den lokala SD-föreningen, har han ändå sin bild klar av det som i medier rapporterats som systematiska trakasserier av svensksomalier:
– Det har blivit en väldigt vinklad, svartvit bild av vad som händer i Forserum. Framförallt polisen ger en väldigt tydlig bild: Det har hänt en del kopplat till debatten och konflikten mellan ungdomsgänget och den somaliska minoriteten. Men det handlar om ett litet antal polisanmälningar. Fem händelserapporter sammanlagt. Den siffran visar att det här inte är ett stort och allvarligt problem, säger han.

”Inte rasistiska orsaker”

Han anser att medier som rapporterat om trakasserier och stenkastning mot den somaliska befolkningen har skapat en felaktig bild:
– Den bild som har skapats av Forserum som ett samhälle där rasismen är oerhört utbredd och präglar hela samhället, där somalier måste flytta för att de blir jagade ur stan, den bilden stämmer inte. Det finns inte mer rasism i Forserum än det finns i andra delar av landet.
Hur beskriver du händelser där svensksomalier kallas glåpord som ”jävla neger”, är inte det rasistiskt?
– Det är väldigt koncentrerat till det här ungdomsgänget, som under flera års tid gett sig på olika grupper i samhället. Det måste inte ha rasistiska orsaker bara för man vräker ur sig en sådan sak. Det kan vara något man säger för att man vill vara elak helt enkelt.

Avbokade mötet med Åkesson

Forserumsbon Irene Kammar, 53, som kom till torget för att lyssna, har en lite annan bild:
– Stenkastningen mot somaliska föreningen var definitivt riktad mot somalierna. Men visst, gänget har rivit upp vackra plantor på torget också. Det är ett ungdomsgäng som vi måste få bukt med, säger hon.
SD-ledaren är noga med att påpeka att han även ville träffa representanter för somaliska föreningen, men att föreningen avbokade mötet under gårdagen efter att lokale C-politikern Anders Karlsson gått ut och sagt att SD inte var önskade i tätorten.
Till oss sa en av medlemmarna att föreningen inte vill träffa er?
– Det måste du ha missförstått. Det fanns ett bokat möte.
Efter intervjuerna lämnade partiledaren Forserum, tillsammans med sina medarbetare och Säpovakter.
– Bra att de var här, nu blir det ordning i stan, sa en Forserumsbo som vill vara anonym.
En annan man som spanat på partiledaren från andra sidan torget var besviken.
– Han pratade ju bara med journalister. Han borde pratat med oss folk i stället.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: