Experten: Margarin är bättre

avIda Gustafsson

Smör på mackorna är fett dumt menar Livsmedels­verket.

Om skolbarn ändå vill bre på ska det vara lättmargarin på kniven.

– Det är bra att redan i förskolan och skolan få in goda matvanor, säger Eva Sundberg på Livsmedelsverket.

Knäckebröd vid skolluncherna räknas som tillbehör och där vill Livsmedelsverket att barnen helst äter nyckelhålsmärkt bordsmargarin.

– Vi pratar om ett tillbehör till maten som kanske inte ­alla gånger behövs för att få ihop måltiden näringsmässigt, ­säger Eva Sundberg, projektledare för offentliga måltider på Livsmedelsverket.

Ska äta rätt från början

Myndigheten menar att det är en folkhälsofråga och för att få barn att äta rätt från början bör lättmargarin serveras vid måltiderna.

– Det är för att hålla nere mängden mättat fett, det är de som är orsaken till rekommendationen. Det finns studier där man ser att det på lång sikt är en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar om man får i sig för hög andel mättat fett, säger Eva Sundberg.

Bättre fettkvalitet

Margarinet håller bättre fettkvalitet med en högre andel fleromättat fett, menar hon.

Men myndigheten menar att det finns ett visst utrymme för mättat fett.­ ­Exempelvis kan smör, grädde och crème fraiche användas i maten.