Över två miljarder mot långtidsarbetslöshet

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:

Arbetsmarknadsministern: ”Det är viktigt att man inte går och drar”

Regeringen ska satsa 2,1 miljarder kronor mot långtidsarbetslöshet.

– Det är viktigt att man inte går och drar utan snabbt kommer in på arbetsmarknaden eller till utbildning, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) till TT.

Hillevi Engström

Paketet på 2,1 miljarder kronor mot långtidsarbetslöshet ska spenderas mellan 2013 och 2016. Och över en miljard av pengarna ska gå till praktikplatser.

Arbetspraktik ska ökas med 9 500 platser nästa år och 4 750 år 2014, skriver Regeringskansliet i sitt pm.

Ska bli bättre

I paketet ingår också att Arbetsförmedlingen ska bli bättra att hitta arbetsgivare som ställer upp med praktikplatser, skriver TT.

Även det särskilda anställningsstödet till långtidsarbetslösa ska förstärkas enligt regering. Höjningen av stödets tak, från 750 till 890 kronor per dag som gällt mellan 2011 och 2013, ska bli permanent.

Mellan åren 2014-2016 beräknas det kosta 876 miljoner kronor.

– Det är en kraftig subvention till arbetsgivare, den är 80–85 procent av lönekostnaden upp till ett år och gäller personer som varit arbetslösa i 1,5 år, säger Hillevi Engström till TT.

Ministern förvånad

Som också uppmanar arbetsgivare att ta ett större socialt ansvar:

– Min uppgift är nu att få Arbetsförmedlingen att bli bättre på arbetsgivarkontakter och verkligen dammsuga arbetsmarknaden efter schyssta arbetsgivare som vill ta emot en ung person och ge den en chans till en kostnad under 3 000 kronor i månaden. Jag är förvånad över att det fortfarande är så svårt att hitta de här arbetsgivarna, säger hon till TT.

Satsning för alla

I paketet ingår också möjligheten att gå en folkhögskoleutbildning på upp till tre månader för att öka studiemotivationen, för personer som saknar fullständig grund- eller gymnasieutbildning. Målet är att de ska motiveras att plugga upp sin behörighet. Satsningen har tidigare funnits för personer under 25, men kommer nu vara för alla, vilket kostar 57 miljoner kronor extra nästa år, skriver TT.

Publicerad: