Gängvåldtäkt på flicka skakar USA

Av: Olof Svensson, Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: REUTERS
Våldtäkten blev känd först när hackerkollektivet Anonymous publicerade en film på Youtube.

Den 16-åriga flickan drogs runt i staden och våldtogs medan grabbgänget hejade på.

Två tonåringar ur det lokala fotbollslaget står nu åtalade men misstankar finns att betydligt fler är inblandade.

Samtidigt växer en massiv proteststorm mot polisen i amerikanska Steubenville – som anklagas för att ha mörkat händelsen.

Den misstänkta gängvåldtäkten ska ha inträffat under en vild festnatt mellan den 11 till 12 augusti förra året i Steubenville i Ohio.

Under festen, som gick från dörr till dörr, deltog flera spelare i det lokala amerikanska fotbollslaget Big Red.

Film lades upp på Youtube

Händelsen har i princip inte nått medias ljus förrän hackerkollektivet Anonymous publicerade en 12 minuter lång film på Youtube där en av spelarna hånar våldtäktsoffret inför sina kompisar.

Efter händelsen cirkulerade foton på Instagram och Twitter som visade hur flickan bars runt mellan olika fester där hon ska ha utnyttjats och våldtagits av flera spelare.

Under natten publicerade flera spelare Twittermeddelande taggade med "rape", "drunk girl". Hon kallades för "död person" och enligt vissa meddelanden ska spelarna även ha kissat på henne, skriver Guardian.

Två spelare misstänka för våldtäkten

Bilderna och inläggen togs snabbt bort vilket har försvårat polisutredningen. Få vittnen har dessutom valt att träda fram och berätta om det som inträffade, skriver brittiska Guardian.

Flera spelare i laget har figurerat på festerna men endast två, båda 16 år, står åtalade. De greps redan den 14 augusti, uppger Los Angeles Times, men släpptes sedan. Fram till rättegången, som inleds den 13 februari, sitter de istället i husarrest, uppger Christian Post.

Båda nekar till brott.

I takt med att händelsen uppmärksammats har en massiv proteststorm växt, både i Steubenville och runt om i USA. Folk på gatorna misstänker att fler ungdomar kan ha varit inblandade i gruppvåldtäkten.

I lördags samlades över 1 000 personer utanför tingshuset för att protestera.

Vill inte fläcka ner laget

Många anser att myndigheterna har sett mellan fingrarna och inte gjort tillräckligt för att alla ansvariga ska gripas – eftersom man inte vill fläcka ner stadens stolthet Big Red.

Områdets sheriff, Fred Abdalla, påstår att utredarna har intervjuat 59 personer och beslutat sig för att bara två killar är ansvariga, uppger Los Angeles Times.

För att möta kritiken har staden tillsammans med den lokala polisen startat en hemsida för att sprida information och dementera ryktena.

– Folk säger att vår polis inte följt det vanliga förfarandet, och att fotbollslaget styr staden, men så är det inte, säger rådmannen i Steubenville till nyhetsbyrån AP.

”En avskyvärd del”

Vid fredagens protestmöte närvarande även den våldtagna flickans pappa.

– Jag har försökt visa för min flicka att alla män är inte så här, bara en avskyvärd del, sa han enligt Abc News.

Hon har mottagit flera dödshot från invånare i Steubenville sedan våldtäkten uppdagades och har polisskydd 24 timmar om dygnet, enligt Christian Post.

Publicerad: