Lööf talade ut om C-bråken

Pratade med Aftonbladets reporter Pär Karlsson live

Centerkrisen tvingade Annie Lööf att hålla telefonmöte med över 600 partikamrater runt om i landet – bara timmar efter hemkomsten från julsemestern.

Direkt efteråt höll hon presskonferens – och pratade i live-tv med Aftonbladets reporter Pär Karlsson.

Annie Lööf träffade media efter hemkomsten från Thailandssemestern.
Annie Lööf träffade media efter hemkomsten från Thailandssemestern.

Vid halv nio i morse landade C-ledaren Annie Lööf på Arlanda efter den Thailandssemester hon tvingades avbryta i förtid. Orsaken är den kris som uppstått i spåren av det förslag till idéprogram som lanserades den 18 december. Förslag som månggifte, plattare skatt och slopad skolplikt har rört upp heta känslor i delar av partiet.

Avförde månggifte

Bara timmar efter att Annie Lööf kom hem till Sverige utlyste hon ett telefonmöte med företrädare från hela landet och partiorganisationen.

Partiledaren uppgav när hon inledde mötet att totalt 688 personer hade kallats till konferensen som startade klockan 14.00 och avslutades 28 minuter senare. Många av dem som varit mest kritiska deltog, däremot ingen från idéprogramgruppen.

Under samtalet avförde C-ledaren frågan om månggifte och slopad arvsrätt samt menade att hon vill se större socialt patos samt förtydliganden om de öppna gränserna. Däremot nämnde hon inte ordet fri invandring.

Den biträdande partisekreteraren Thomas Lind uppmanade sin partikamrater:

– Låt nu inte media bestämma hur vi ska diskutera idéprogrammet, slog han fast.

Reaktioner efteråt

En av dem som hade bjudits in att delta var riksdagsledamoten Abir Alsahlani. På Twitter skrev hon så här, direkt efter att mötet hade avslutats:

"Tack @annieloof för ett jättebra möte! Öppenhet, debatt, respekt för varandra, idédiskussion, högt i tak - sånt gillar vi!".

Deltog gjorde också riksdagsledamoten Staffan Danielsson, som var en av initiativtagarna till det alternativa förslag till idéprogram som lanserats från Östergötland.

Efteråt var han nöjd med det som kommit fram.

– Hon talade bra och kort. Jag delar hennes uppfattning om att det är sakfrågorna som är det väsentliga. Det viktiga är inte hur vi etiketterar varandra. Framför allt inte om det blir slagord mellan grupper när vi alla i själva verket ligger i gråzonen emellan det mer renodlat liberala och socialliberala, säger han.

– Det viktiga är att det blir ett  varmt, grönt liberalt program med stort socialt engagemang.

Per Åsling, riksdagsledamot och distriktsordförande i Jämtland, var också nöjd med beskeden man fick.

– Jag tycker att Annie Lööf har hanterat frågan på ett bra sätt, ska man ha en remissomgång i partiet är det viktigt att partiledningen inte har en för hög profil under arbetets gång, säger han och poängterar att det nu är viktigt att resten av processen får rulla på som planerat.

”Riskerar livlig C-stämma”

Mindre nöjd var dock den forna EU-parlamentarikern Hans Lindqvist.

– Det här räcker inte för mig. Programmet måste skrivas om helt. Om hon bara tar bort de här punkterna kan vi räkna med en mycket, mycket livlig stämma.

Om inte förslaget till idéprogram skrivs om rejält vill han ställa det mot det alternativa program som Östergötland fört fram.

– Det programförslag som Östergötland skrivit är bra. Det beskriver värdegrund som centerpartister känner igen sig i.

Direkt efter mötet intervjuades Annie Lööf av Lotta Bromé i P4 Extra. Där ville inte partiledaren kännas vid att hon gjort något fel som åkt utomlands i stället för att stanna hemma och delta i debatten i spåren av idéprogrammet. Samtidigt menade hon att det kändes rätt att åka hem från Thailand tidigare än planerat.

– Det finns inget viktigare för partiledare att vara tillgänglig, säger hon i programmet.

Annie Lööf poängterade också hur hon ser på sitt uppdrag.

– Min uppgift är att tydliggöra Centerpartiets signum och Centerpartiets politik, säger hon i P4 Extra.

”Visa respekt för varandra”

Även programgruppens ordförande Per Ankersjö uppgav före mötet att också han var kallad till telefonkonferensen, men att han inte hade möjlighet att delta.

– Debatten är tuff men det får nog både jag och de andra deltagarna i programgruppen ta. Men det är olyckligt när centerpartister emellan ger varandra tillmälen och sätter etiketter på varandra. Det tystar debatten. Och det kan i sin tur leda till att man får en produkt som är urvattnad, sa han.

Och han uppmanade också sina kollegor i partiet att visa respekt för varandra och varandras åsikter.

Publisert: