Reinfeldt: Löfven ta avstånd från SD

1 av 14

avJosefin Westin

NYHETER

VISBY. Fredrik Reinfeldt (M) är villig att göra allt för att utesluta Sverigedemokraterna – till och med regera med de rödgröna partierna.

Men krävde mer av S-ledaren Stefan Löfven.

– Han är tyst i de här frågorna och jag ska berätta vad det är pinsamt, pinsamt.

Det dröjde drygt 15 minuter innan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fick sin första riktiga applåd, men det var faktiskt almedalsveckans hittills längsta och största.

– Vi har åtta partier i riksdagen. Ett av de åtta partierna ska inte få vara med, säger Fredrik Reinfeldt precis innan.

Flörtade med rödgröna

Det var tydligt att Reinfeldt menade Sverigedemokraterna utan att nämna partiet med namn. Han gick till frontalangrepp och hävdade att SD fört in hatet i svensk politik.

– Allt inflytande de kan få tänker de använda till en enda sak och det är att ge sig på människor som har kommit hit från andra länder. De har ingen annan idé. Det är därför de finns som parti. Det är det de vill använda sitt inflytande till. Vårt besked är ni ska inte få något inflytande, utbrast Reinfeldt.

Publiken enades över partigränserna och applåderade. Reinfeldt påpekade då att han är villig att ta ansvar och göra allt för att isolera SD. Han kan till och med tänka sig ett rödgrönt regeringsalternativ.

– Vi är beredda att släppa fram en rödgrön regering. De är större än våra fyra partier. Därför vi är beredda att ta ansvar för att säga att ska man isolera någon så får det också konsekvenser.

Krävde Löfven på svar

Statsministern ger ändå inte upp så pass lätt. Han hyllade förre S-ledarens Mona Sahlins ställningstagande i frågan om SD innan han visade sin rätta färg.

– Då hade S en tydlig ledare som aldrig darrade på manschetten. Det hedrar henne, alla de insatser som hon gjorde för att vara tydlig mot främlingsfientligheten i Sverige.

Han var inte lika imponerad över oppositionspartiets nuvarande ledare, Stefan Löfven.

– Nu ska jag berätta någonting som ni redan vet. En ledare som socialdemokratin har nu har säkert många förtjänster men han är tyst i de här frågorna och jag ska berätta för er vad det är, pinsamt. Pinsamt.

Fredrik Reinfeldt kräver att Löfven skärper sig. Han framhävde att Alliansen är tydlig med vad den vill.

– Vi har gett vårt besked. Vi ska kunna regera Sverige och samtidigt isolera detta parti. Frågan är om sju partier trots allt vill ta ansvar? Det är inte jättestor skillnad att begära regeringsmakten och springa marathon. Därför frågar jag er, ska man förbereda sig?