Mogen ungdom

Foto: Sonjagon har ambitioner i musikbranschen. Men först ska sångaren Jacob Stenberg (till höger) klara av en långt tuffare uppgift: Matte C på Komvux. Foto: Frida Lenholm
NYHETER

Stockholmsbandet Sonjagon har förvandlat stans hetaste scener till sitt eget vardagsrum under loppet av några veckor. Utan att ens vara ölmyndiga.

Sonjagon låter som ett Radiohead på folkmusiksemester hos en tribaltatuerad stam i Afrika. De har med andra ord väldigt lite gemensamt med annan så kallad hipp musik för tillfället. Trots det har de kunnat rita in ett imponerande turnéschema på sin välbesökta Myspace-sida. De har redan fyllt både Debaser Medis och Berns i Stockholm.

– Jag vet inte vad det beror på, säger Jacob Stenberg, sång. Vi har spelat ihop ganska länge. Vårt sätt att låta är ganska moget för vår ålder. Det är väl det som folk tycker är häpnadsväckande.

Icke ölmyndig man på scen

Alla i Sonjagon utom sångaren går fortfarande i gymnasiet. Batteristen Jacob Douglas fyllde 18 år så sent som i förrgår. Bandet har med andra ord genomfört merparten av sina spelningar med en icke ölmyndig man på scen.

– Han var väldigt orolig, men det gick bra, säger den ett år äldre sångaren, som sitter hemma och skriver låtar medan kompisarna går i skolan.

Planerna för framtiden är sådär postgymnasialt svävande.

– Vi har inte jättebråttom att hamna på ett skivbolag. Vi vill bara spela på de ställen där vi spelar. Och göra nån slags skiva.

Och så var det detta med utbildning.

– Jag ska börja plugga på Komvux. Matte C.

Det låter väldigt trist.

– Ja, matte är ett väldigt mörkt ämne.

Det kanske kan ge inspiration till ett mörkt album på temat Matte C.

– Ja! Det är ju ett jättebra tema!

Här kan du se Sonjagon:

(.se)