17-åring tvångsvårdas mot dataspelsberoende

avSusanna Vidlund, Tobias Österberg

NYHETER

”Har utvecklat ett beroende som påverkar honom extremt mycket"

Foto: David Bergström
Blev beroende Pojken spelade i flera år dataspel, bland annat World of warcraft. (Arkivbild).

Hans beroende av dataspel kan jämställas med missbruk, enligt länsrätten.

Nu ska den 17-årige pojken i Halland tvångsomhändertas och vårdas.

”Han har isolerat sig från omvärlden och skaffat en icke acceptabel dygnsrytm”, skriver länsrätten i beslutet om tvångsingripande.

Foto: David Bergström
Spelar bort livet Enligt psykologen Owe Sandberg spelar vissa ungdomar bort sitt tonårsliv. (Arkivbild).

Enligt 17-åringens anhöriga lämnar pojken sällan hemmet, han blir aggressiv och apatisk när han inte får använda datorn, sköter inte skolan och har nästan inget socialt umgänge. skriver Hallands Nyheter.

Länsrätten besutade att pojken skulle tvångsomhändertas. I domen konstaterar de att pojken i flera år har spelat dataspel och de senaste två åren har han ägnat mycket av sin tid åt att spela World of Warcraft.

"Föräldrarna beskriver hur han har utvecklat ett beroende som påverkar honom extremt mycket", skriver länsrätten i sin dom.

Tar över ens liv

Att myndigheterna beslutar om tvångsvård för ungdomar med dataspelsberoende är ovanligt. Enligt psykologen och psykoterapeuten Owe Sandberg har det enbart hänt tre gånger tidigare i Sverige.

– Motsatsen är vanligare, att det är svårt att få socialtjänsten att ingripa mot dataspelsmissbruk. Man lägger istället ansvaret på föräldrarna att fixa det, säger han till Hallands Nyheter.

Men Owe Sandberg vittnar om att dataspelen kan leda till ett starkt beroende som kan ta över tonåringens liv.

– De går inte till skolan, de vänder upp och ner på dygnet, äter knappt eller äter hela tiden och gör inga fysiska aktiviteter. Jag har träffat ungdomar som spelat bort sitt tonårsliv och när föräldrarna försökt ta datorn ifrån dem så har de gått bärsärkagång och slagit sönder hemmen, säger Owe Sandberg.