Drunkningsolyckorna i Västerbotten ökar

NYHETER

Går emot trenden i landet som helhet

Drunkningsolyckorna i Västerbottens län ökar. Hittills i år har åtta personer omkommit genom drukning, jämfört med bara två personer under hela förra året.

Foto: I juni drunknade en 19-åring vid badet i Vännäs utanför Umeå.

I landet som helhet ser drunkningsstatistiken betydligt ljusare ut än vanligt. Antalet omkomna i juli månad är det lägsta på över tio år.

Svenska livräddningssällskapet tror att det beror på det regniga och kalla vädret.

Men Västerbottens län går emot trenden. Här har åtta personer drunknat hitills i år, vilket är en dramatisk ökning jämför med 2006, då endast två personer omkom genom drunkning på hela året.

– Säkert har de haft bra väder i Norrland men ändå kallt i vattnet. Och många handlar säkert om fiskare som har varit ute i båt. Druttar man i från en båt blir man så kall så sen går det fort, säger Anders Wernesten, informationsansvarig på Svenska livräddningssällskapet.

Flytväst även vid landfiske

Samma fenomen brukar sällskapet se i södra Sverige om vårarna.

– Då ger sig turisterna ut och paddlar och tycker att det är så varmt men missbedömer hur kallt vattnet är. Allt under 28 grader är kallt för människokroppen.

I årets statistik för Västerbotten handlar fyra fall om fiskeolyckor. I två av fallen har fiskarna stått på land.

– Det är klokt att ha väst på sig även när man fiskar från land. Och så fort man tar på sig vadarstövlar tar man även på sig flytväst. Om man kapsejsar får man in vatten i stövlarna och sen är det nästan omöjligt att röra sig, säger Anders Wernesten.

Drunkningsolyckor i Västerbotten 2007

Drunkningsolyckor i Västerbotten per år

Läs tidigare artiklar:

Linda Nohrstedt