”Inför hundkörkort för kamphundar”

NYHETER

Expert: Lagstiftningen är för flat

Hundkörkort för kamphundsraser.

Det tror hundinstruktören Monica Adolfson, känd från SVT:s Go’kväll, är lösningen på problemen med farliga hundar.

– Det här är hundar som kan bli väldigt farliga om de inte är extremt lydiga, säger hon.

Monica Adolfson hjälper vanligtvis hundägare med problem i SVT:s Hundskolan som sänds i programmet Go’kväll. Hennes inställning till kamphundar är att de inte borde vara så lätta att få tag på.

– Hundar som pitbullterrier och amstaff är otroligt svårhanterliga hundar som är framavlade för att kämpa till sista andetaget. Det är absolut inga hundraser för nybörjaren eller ens för de med relativt stor erfarenhet av hundar, säger Monica Adolfsson.

För den som trots allt vill ha en kamphund rekommenderar Monica en väldigt strikt uppfostran.

– Det krävs en absolut lydnad och att man till varje pris undviker att väcka hundens kampbeteende. Det är en svår uppgift till och med för de mest erfarna, säger hon.

Monica Adolfson tror inte på något förbud, men tycker att något sorts hundkörkort för farliga raser borde finnas.

– Man måste ta allmänhetens rädsla på allvar och jag tycker att lagstiftningen är för flat. Det måste gå att ta om hand riskhundar innan det inträffar en olycka. Det här är inte hundar för vem som helst, säger hon.

Monica Adolfsons råd till hur man bör agera vid en attack från kamphundar är att behålla lugnet.

– Att börja springa och vifta med armarna väcker kamplusten hos hunden. Det bästa man kan göra är att försöka stå stilla och tillrättavisa hunden med mörk röst. Det är förstås lättare sagt än gjort i en så stressande situation. Då är en välriktad spark kanske det enda som hjälper, säger Monica Adolfson.

Jesper Björnstedt Qvarsell ([email protected])