”De ska glömma smärtan en stund”

NYHETER

Sjuka barn fick besök av muséer.

Foto: Enrico Barrera från Världskulturmuseet visar Jacob Wass, 9, och Marcus Hansen, 6, hur indianerna lever.

Vem har bajsat i lådan? Och hur ser krabborna egentligen ut under skalet?

Många frågor fick svar och en hel del kreativitet fick utlopp på Drottning Silvias barnsjukhus i går.

Barnsjukhuset vimlade av aktiviteter när stans museer var på unikt besök.

Insamlingsstiftelsen och Buskul-projektet bjöd in museerna till en testdag, för att se vad man kan göra ihop i framtiden för barnen på sjukhuset.

– Vi jobbar med att intensifiera barn- och ungdomsverksamheten på Sahlgrenska. Det handlar om att patienterna ska få en stunds avkoppling, glömma sin smärta och var de är, säger Kerstin Wockatz som jobbar med Buskul-projektet.

Historiska lektioner blandades med pyssel och berättelser. Redan i entréhallen mötte en vikingakvinna från Stadsmuseet med en arkeologisk koffert.

Tröjtryckning och sagostund

Vid klätterskeppet intill visade Sjöfartsmuseet hur blåmusslor fungerar som havets dammsugare, och en bit bort gav Röhsska alla barn och ungdomar en möjlighet att smycka sina skor.

”Skattkartan” visade vägen in till fler aktiviteter som Världskulturmuseets berättelser om indianer, Naturhistoriskas tröjtryckning med djurspår och Röhsskas sagostund med Tingeling.

– Vi hoppas på ett långt och fruktbart samarbete med museerna framöver, säger Tomas Gedda från Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

– Det är viktigt att ta tillvara det friska hos sjuka barn.

Museidagen

Johanna Hillgren (.se)