Nyheter

Socialdemokraterna svänger om betygen

NYHETER

Vill göra upp med borgerliga regeringen om tidigare betyg

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin lyckades utan strid få partiets stöd för tidigare betyg.

Regeringen är nu beredd överlägga om betygsfrågan med oppositionen.

Socialdemokraternas näst högsta organ, förtroenderådet, ställde sig på lördagen bakom ett uttalande om att försöka göra upp med den borgerliga regeringen om tidigare betyg.

– Nu ligger trycket och kravet på den borgerliga regeringen. Vi står beredda att göra upp för ungarnas framtids skull, sade en glad Sahlin efteråt.

Långsiktighet

Hon betonade att skolan måste få arbetsro och att det inte går att riva upp betygssystemet varje gång det blir en ny regering. Partiet kan också acceptera nationella prov vart tredje år i grundskolan. Något som partikongressen så sent som 2005 sade nej till.

– Det här partiet vågar förnya och förändra sig. Det tyckte jag vi visade i dag, säger Sahlin.

Regeringen vill ha betyg från årskurs 6 i stället för som i dag årskurs 8. För att säga ja till det kräver socialdemokraterna att planerna på att införa skriftliga betygsliknande omdömen från årskurs ett stoppas.

Socialdemokraterna hann inte ens fatta sitt beslut om förhandlingsmandatet, förrän utbildningsminister Jan Björklund (fp) gav dem kalla handen.

– Skriftliga omdömen från årskurs ett är inte förhandlingsbart, det kommer att ligga fast, säger han till TT.

Överläggningar

Däremot uppger Björklund att regeringen kommer att bjuda in socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet till överläggningar i betygsfrågan i februari eller mars.

Men även om det inte blir en uppgörelse så kommer socialdemokraterna efter en eventuell valseger 2010, sannolikt inte riva upp betyg från årskurs sex.

– Ja, så kan man nog tolka det, säger Sahlin.

Någon debatt om betygen blev det aldrig på förtroenderådet. Sahlin gick ut hårt i sitt inledningsanförande och begärde ett tydligt förhandlingsmandat. Ett yrkande som gick emot partiledningens linje lades fram, men drogs snabbt tillbaka. Betygsdebatten behöver dock inte vara över helt i partiet.

– Nej, absolut inte, säger EU-parlamentarikern Anna Hedh, som är emot tidigare betyg.

Hon påpekar att både ungdomsförbundet SSU och partiets Studentförbund är kritiska.

Den skolpolitiska plattform som förtroenderådet ställde sig bakom ska nu vidareutvecklas till ett politiskt program som ska antas vid kongressen 2009.

Friskolor

Lördagens diskussioner visade att friskolorna fortfarande är en nagel i ögat på många socialdemokrater. Flera talare vill att kommunerna ska ha större inflytande över friskolorna och bättre möjligheter att stoppa deras etablering. De ansåg att den skolpolitiska plattformen kunde vara tuffare.

Peter Wallberg/TT

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter