Treåring simmar med valar

NYHETER

Kinesisk pojke gör succé i bassängen

1 av 5 | Foto: SÄG HEJ TILL PUBLIKEN. Treåringen som leker med den vita valen har blivit världskändis.

Pojken är bara tre år gammal.

Han simmar med den vita belugavalen i på pr-bilderna från Kina.

Kritiker menar att barn utnyttjas och tvingas göra saker som är alldeles för farliga.

Den lille pojken kallas Yang Yang men heter egentligen Huang Yan och simtränar ofta med sin valkompis i akvariet i Quingdao, en kustby i östra Kina.

Pojken började simma redan som ettåring och blev snart bästa kompis med sexåriga valen Xiao Qiang. Föräldrarna tog med sonen till akvariet och nu uppträder Yang Yang inför publik.

– Han frågade själv om han fick leka med valen för flera år sedan. Vi frågade djurskötarna om han fick gå ner i bassängen och de sa ja, säger pojkens mormor till tidningen International Herald Tribune.

Väger 450 kilo

Mormor hoppas nu att pojken ska bli tävlingssimmare.

Tillsammans med den 450 kilo tunga valen gör pojken nu fantastiska trick, balanserar på valryggen och simmar och dyker tillsammans med det stora djuret.

– Vi var lite skeptiska först och funderade på om det skulle kunna vara farligt för barnet. Men när vi talat igenom saken så bestämde vi i ledningen att ge honom en chans. Och han kunde visa att han var en duktig simmare, säger djurparkschefen Mu Peng.

8-årIng sprang 356 mil

Bilderna på det udda paret togs för ett par månader sedan. Da har nu dykt upp utanför Kina samtidigt som landet laddar för OS nästa sommar.

Valpojken är en av flera små kinesiska barn som uppmärkammats för att de utför farliga eller fysiskt mycket ansträngande trick.

En 8-årig flicka sprang nyligen 3.560 kilometer på 55 dagar – med en inte fullt lika spänstig pappa i hälarna, åkande på en skoter.

Utomlands frågar sig nu kritiker om det verkligen är bra för barnen, som pressas allt hårdare i takt med att OS-hysterin rycker närmare.