Nyheter

Polismördaren Arklöv ställer ut krigsmålning

NYHETER

Har målat tavlor under sin tid i fängelse

Jackie Arklöv ska ställa ut sina tavlor inspirerade av medeltida krig i Storuman. Den här tavlan är från hans utställning i Stockholm 2003, fyra år efter Malexandermorden.
Jackie Arklöv ska ställa ut sina tavlor inspirerade av medeltida krig i Storuman. Den här tavlan är från hans utställning i Stockholm 2003, fyra år efter Malexandermorden.

Han dömdes för polismorden i Malexander 1999.

Åtta år senare ställer Jackie Arklöv ut sina tavlor med krig i Storumans Folkets hus.

– Vi vill visa en annan sida av honom, säger Hans Edlund, ordförande i Ankarsunds intresseförening till aftonbladet.se.

Poliserna Olov Borén och Robert Karlström sköts till döds under jakten på bankrånarna Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv i Malexander 1999. Arklöv dömdes till livstids fängelse för polismorden. Nu ställer han ut de tavlor han har målat under sin tid i fängelse. Tavlorna är inspirerade av medeltida krig och soldatliv och bakom utställningen står Ankarsunds intresseförening.

– Han gärningar var avskyvärda, men de tar vi inte ställning till. Vi vill visa att han har en annan, positiv sida, säger Hans Edlund.

"Upprör känslor"

Ankarsunds intresseförening har diskuterat igenom vilket reaktion krigsmotiven kan få på människor med tanke på polismorden.

– Men det finns många konstnärer som har målat krigiskt. Vi har ingen som helst avsikt att glorifiera Arklöv, säger Hans Edlund.

– Spontant känner jag att det upprör känslor. Det var en mycket allvarlig sak då polismorden i Malexander skedde, men man måste tänka positiva tankar också. Jag hoppas att kriminalvården fungerar för fångarna, säger Gunnar Åström, kommunalråd i Storuman till Västerbottens Folkblad.

Den 28 maj 1999 sköt Jackie Arklöv tillsammans med Tony Olsson och Andreas Axelsson ihjäl polismännen Olov Borén och Robert Karlström. Nu vill Ankarsunds intresseförening visa en annan bild av Arklöv.

Frida Sjödin

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter