Kriminell liga sprängd av Stockholmspolisen

”I dagsläget är de splittrade”

Werewolf legion har satt skräck i Stockholm med sitt brutala våld och sina utpressningsmetoder.

Nu kan polisen ha sprängt det kriminella nätverket.

– I dagsläget är de splittrade, säger Fredrik Gårdare, vid Södertörnspolisen till aftonbladet.se.

Werewolf legions ryggmärke.

De utmärker sig genom sina symbolförsedda svarta skinnvästar och tröjor. De är organiserade som kriminella mc-gäng med en president och vicepresident. Under en längre tid har de verkat i Stockholms södra och västra förorter. Werewolf legion Stockholm vill inge skräck. Deras kriminella meritlista är lång.

– Det handlar om grova våldsbrott, personrån, narkotikabrott och utpressning, säger Fredrik Gårdare, chef för Södertörnspolisens särskilda gänginsats, SGI.

– De är unga vuxna yrkeskriminella med starka psykopatiska drag och en stor aggressivitet. De är klart farliga för de offer som drabbas av dem.

Sitter häktade

Sedan årsskiftet har polisen prioriterat gänget med syftet att oskadliggöra dem. Man har delvis lyckats. I dag sitter åtta av de 15 kända medlemmarna bakom lås och bom. Några avtjänar fängelsestraff, andra sitter häktade i väntan på rättegång.

Förra veckan häktades gängets ledare, den 29-årige ”presidenten”. De senaste dagarna har ytterligare två personer häktats för inblandning i grov utpressning mot ett företagarpar i Nacka.

– I dagsläget är de splittrade och helt klart mindre farliga än tidigare, säger Fredrik Gårdare.

Utnyttjar ungdomar

Samtidigt ingår de 15 kända gängmedlemmarna i ett större nätverk med stora kontaktytor i den kriminella miljön. En metod har varit att utnyttja ungdomar. I förra veckan hölls häktningsförhandlingar mot en 16-åring som fortfarande går på högstadiet. Han misstänks för medhjälp till försök till grov utpressning men Stockholms tingsrätt valde att släppa honom i väntan på rättegång.

– Som alltid i den kriminella miljön så finns det yngre som kan utnyttjas. Men jag vill inte gå in på hur vanligt det är i det här fallet, säger Fredrik Gårdare.

Han hoppas att polisen ska lyckas sätta stopp för gänget.

– Vi fortsätter att prioritera arbetet med de utredningar som pågår. Just nu ser det positivt ut och vi har haft stora framgångar de senaste veckorna.

Werewolf legion

Johanna Melén