Hon är vår nya handelsminister

avSusanna Vidlund, Johanna Melén, Tobias Österberg

Reinfeldt presenterade nytt stadsråd

Statsminister Fredrik Reinfeldt håller på onsdagen klockan 13.00 presskonferens ”med anledning av utnämning av statsråd”.

Ny handelsminister blir Ewa Björling (m).

Foto: SVT
Nytt statsråd Fredrik Reinfeldt utser sin nya handelsminister Eva Björling.

Jag är både glad och stolt över att ha blivit tillfrågad men det gäller att tänka efter innan man svarar för det innebär ytterligare ett steg ut i offentligheten och det finns ju också en familj bakom, säger Ewa Björling på presskonferensen.

Fredrik Reinfeldt har gjort en noggrann kontroll av det nya statsrådet och drog de viktigaste sakerna på presskonferensen.

– Det är fyra saker jag ska berätta för er. Ewa åkte fast för fortkörning i juli i år. För det har hon betalat 2 800 kronor i böter. Hon körde 68 kilometer i timmen på en 50-kilometersväg. Ewa äger en lila porsche en 911 från 1984.

Ewa har enligt Reinfeldt berättat att hon är väldigt intresserad av att meka med bilar och just då med denna porsche.

– Ewa och hennes familj har byggt ett hus på Ekerö och under den processen ålagt sig att betala en avgift på 8 000 kronor samt betala 9172 kronor eftersom de lagt jordmassor utanför tomten. Det får man inte göra. Ewa har också använt svarta tjänster längre tillbaka i tiden innan hon fick förtroendeuppdrag, säger Fredrik Reinfeldt.

Inte okej

De svarta tjänsterna ska Ewa Björling ha anlitat för över tio år sedan.

– Jag har använt städhjälp och bygghjälp, säger hon till aftonbladet.se.

Varför köpte du inte tjänsterna vitt?

– Det har jag inga kommentarer till.

På frågan om det är okej att ha använt svarta tjänster, bara man berättar om det först, svarade Reinfeldt:

– Nej, vi försöker inte säga att det är okej. Men vi berättar att det har hänt.

Stort bilintresse

Ewa Björling berättade att hon är väldigt förtjust i sin lila Porsche som är av en äldre modell.

– Det är ett stort intresse för mig och jag är glad över möjligheten att ha den här bilen.

Platsen som handelsminister blev vakant när statsminister Fredrik Reinfeldt i förra veckan utsåg moderaten Sten Tolgfors som efterträdare till försvarsminister Mikael Odenberg. Odenberg avgick under dramatiska former i en protest mot de planerade neddragningarna av försvaret i den kommande budgeten.

Det har varit tre avgångar inom regeringen det senaste året. Men Ewa Björling oroar sig inte över sin framtid som statsråd.

– Vi har gått igenom min bakgrund och jag har talat om för Fredrik allt som jag själv kan tänka skulle kunna vara någonting, säger hon.