Vin&Sprit-målet tas inte upp i hovrätten

NYHETER

”Vi överväger att överklaga till Högsta domstolen”

Vin&Sprit fick inget stöd av Svea hovrätt. Begäran om säkerhetsåtgärd som skulle sätta stopp för Systembolagets sanktioner mot bolaget avvisades av domstolen.

– Vi överväger att överklaga till Högsta Domstolen eftersom principfrågan kvarstår, nämligen om Systembolaget har rätt att både sätta villkor och fälla dom, säger Jacob Broberg, kommunikationschef på Vin&Sprit.

Vin&Sprit kommer nu också att formellt begära att en skiljenämnd tillsätts för att lösa frågan.

Bråket mellan de två statliga bolagen är en följd av den besticknings- och muthärva som nystades upp inom Systembolaget förra året. Redan då åtal väcktes hotade Systembolaget med sanktioner mot de leverantörer som var inblandade i härvan.

Systembolaget har nu bestämt att inköpsavtalen för 17 viner som distribueras av Vin&Sprit hävs. Vinproducenterna får vända sig till andra distributörer om de vill fortsätta att sälja vinerna i Sverige.

Nio medarbetare åtalades

Tidigare har tre leverantörer drabbats av liknande sanktioner från Systembolaget.

I somras åtalades nio av Vin&Sprits medarbetare. Systembolagets advokat Jacob Melander har kommit fram till att Vin&Sprit brutit mot Systembolagets inköpsvillkor.

– Men den ekonomiska skadan för Vin&Sprit gäller inte bara de här produkterna. Det kan hända att våra leverantörer nu vänder sig till andra och väljer bort oss också för den övriga nordiska marknaden, eller att vi får problem med nya leverantörer, säger Broberg.

Vinerna som omfattas av sanktionerna

TT