Så var presskonferensen – minut för minut

Socialdemokraternas partiledarkandidat Mona Sahlin håller presskonferens.
NYHETER

Klockan 14.00 presenterar socialdemokraterna sitt förslag till ny partiledare. Aftonbladet.se bevakar på plats.

14:01: Sahlin går upp på podiet.

14:02: - Nu får jag ont i ögonen snart - fotograferna tar bilder på Mona Sahlin.

14:03: Valberedningens ordförande Lena Hjelm-Wallén hälsar journalisterna välkomna. - Vi har noterat det mediala intresset. Då och då har det inneburit störande moment. Det har lett till att vi har fått påskynda processen, att vi har fått komma till avslut snabbare än vad som var planerat, säger Lena Hejlm-Wallén.

14:05: - Det egentliga arbetet då valberedningen diskuterar namn började före jul. Det har inte varit särskilt komplicerat. Vi har ställt frågan formellt till en enda person: Mona Sahlin, säger Lena Hjelm-Wallén.

14:07: - Vi väntar fortfarande på besked från några distrikt, säger Lena Hjelm-Wallén.

14:08: - Mona har stor kunskap om vårt parti och erfarenhet som är väldigt stor. Mona har också medvetenhet om samhällets brister. Fortfarande finns lusten och det behövs brinnande engagemang, det finns hos Mona, säger Lena Hjelm-Wallén.

14:09: - Den här ledarstilen, modern ledarstil, finns hos Mona. Vi är glad och nöjda från valberedningens sida, säger Hjelm-Wallén.

14:10: Mona Sahlin: - Jag har tänkt många tankar de senaste dagarna. Bedöma om man har tillräckligt stöd har varit viktigt. Jag har tänkt på mina ekonomiska slarvigheter genom åren, bilden de gett av mig. Jag har aldrig fifflat eller skott mig.

14:12: Mona Sahlin: - Jag älskar verkligen politik. Jag vill tillräckligt mycket. Finns då stödet i partiet ska jag göra så mycket jag kan. Ett nytt, vaket, spännande socialdemokratiskt parti. Jag står till förfogande om kongressen vill välja mig.

14:13: Mona Sahlin: - Jag känner stolthet, men också sorg över att Anna inte är här.

14:14: Mona Sahlin: - Från och med nästa vecka kommer jag att resa runt i partidistrikten, jag kommer att börja med Skåne.

14:15: Mona Sahlin: - Vi är ett folkrörelseparti. Jag har värderingar som jag vill fortsätta verka för, också i mitt parti. Som bekant har vi förlorat ett val som kräver självrannsakan och självkritik. Jag vill idag inte lämna något helt politiskt program, men jag vill välja tre områden: Klimatfrågan, att förändra villkoren för oss i vårt land. Hur vi reser, lever och producerar energi. Regeringen Reinfeldt är väldigt feg och räddhågsen.

14:18: Mona Sahlin: - Arbetsmarknaden, jobben och sysselsättningen är det andra området. Det är upprörande att man stänger av de människor som inte kunde ta sig igenom gymnasiet. A-kassan måste vara en del av jobb-politiken. Jag vill fortsätta debatten om tjänstesektorn.

14:19: Mona Sahlin: - Sist men inte minst, arbetet mot de ökade klyftorna.

14:21: Fråga: Hur säker är du nu? Mona Sahlin: - Så säker man kan vara. Jag har försökt så gått det bara går så att jag inte försätter partiet i samma läge som tidigare. Den typen av slarv som fanns då har jag försökt att efter bästa förmåga ta itu med.

14:24: Fråga: Behöver arbetsrätten förändras? Mona Sahlin: - Nej, fler måste förstå poängen med kollektivavtalen.

14:25: Fråga: Vill du har avdrag för husshållsnära tjänster? Mona Sahlin: - Regeringen Reinfeldt har sabbat diskussionen.

14:26: Fråga: Vad kommer det att bli för skillnad med en kvinna? Mona Sahlin: - Varje ny partiledare bidrar med sin personlighet, min personlighet är att vara kvinna. Jag har levt med de erfarenheterna.

14:27: Fråga: Vad har du gått för utbildning på Kuba? Mona Sahlin: - Jag har inte gått någon utbildning på Kuba.

14:28: - Jag vill ge mig ut till distrikten, jag tar den debatten på stort allvar.

14:33: Fråga: Hur ser du på kritiken från bland annat Skåne? Mona Sahlin: - En del av det jag hört och läst tycker jag har varit förolämpande.

14:36: Mona Sahlin: - Mycket av det den borgerliga regeringen gör nu gör att man inte kommer att kunna gå tillbaka.

14:38: Mona Sahlin - Jag har en stark egenskap, att jag vill vara ledare, att jag fortfarande brinner för politik. Jag tycker om debatter.

14:39: Fråga: Vilka orättvisor är störst i Sverige idag? Mona Sahlin: - Skillnaden mellan de som har och inte har jobb och diskrimineringen.

14:40: Mona Sahlin: - Nu söker jag efter att bli respekterad.

14:41: Presskonferensen är slut.

Läs mer