Morddömd vill få ett mildare straff

NYHETER

I tingsrätten dömdes en 21-åring till tio års fängelse för knivmord på sin 19-årige rival. Nu vädjar han i hovrätten om ett mildare straff.

– Vi yrkar i första hand att gärningen ska bedömas som grov misshandel och vållande till annans död, i andra hand som dråp, förklarade 21-åringens försvarare, advokat Anders Elison, när rättegången inleddes i hovrätten i Malmö på måndagen.

Man kammaråklagare Bo Albrektsson såg ingen annan tänkbar brottsrubricering än mord för dramat, som utspelades i en lägenhet i Slottsstaden i Malmö natten till den 24 april.

– Det var planerat och den åtalade har visat stor förslagenhet, sade Albrektsson till TT och betecknade dådet som ”bestialiskt”.

Kontakt på nätet

Motivet var svartsjuka, eftersom 21-åringens flickvän gjort slut och i stället sökt sig till rivalen. Åklagaren visade utdrag ur en chatt på nätet mellan de båda männen, där 21-åringen gav sig ut för att vara en ung kvinna.

Med försåtliga frågor lyckades han få den andre att berätta detaljer om sin nya flickvän och deras relation. Han tog också reda på hans adress.

Försedd med kniv, handskar och ficklampa körde 21-åringen dit mitt i natten. Han ringde på och blev insläppt. Efteråt låg 19-åringen död, knivhuggen i ryggen, bröstet och halsen med minst 40 knivhugg. Flera av huggen gav dödliga skador, förklarade åklagaren.

Advokat Anders Elison menar att han klient var förtvivlad och inte hade någon klar plan om att döda rivalen när han begav sig dit. Han ska även ha hotats av 19-åringen med en pistolattrapp.

Inte livstid

Den åtalade har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visar att han kan dömas till fängelse. Inför rättegången i hovrätten begärde försvaret att utlåtandet skulle granskas av Socialstyrelsens rättsliga råd, men det har hovrätten sagt nej till.

– För närvarande accepterar vi det beslutet, sade Elison till TT.

Eftersom den åtalade inte hade fyllt 21 år när dådet skedde kan livstidsstraff inte komma i fråga. Anders Elison förklarar att, oavsett den slutgiltiga brottsrubriceringen, är 21-åringen inställd på ett långt fängelsestraff. Han har också accepterat de skadeståndssummor som dömdes ut i tingsrätten.

TT