Regeringen slår rekord – i arbete

NYHETER

Mellin: En tidig klapp för alliansen

Jultomten kom tidigt till regeringen. Och klappen han hade med sig är rejäl.

Arbetslösheten, detta segslitna problem, är nere på rekordlåga nivåer.

Regeringen med statsminister Fredrik Reinfeldt (m) i spetsen har haft en motig höst. Usla opinionssiffror, försvarsministern avgick i protest och så statssekreterare Ulrica Schenströms omtalade krogbesök.

Men i?går hälsade jultomten på regeringskansliet med en tidig klapp. Årets sista statistikrapport från Ams visar att arbetslösheten i november var 3,1 procent eller 145?000 personer.

Bästa siffrorna på 15 år

Det är den bästa siffran på åtminstone 15 år. Längre tillbaka sträcker sig inte Ams månadsstatistik.

Men det slutar inte där. Det finns fler jobb att söka än på flera decennier, varslen om uppsägningar minskar ytterligare och allt färre deltar i Ams olika stödprogram.

Det är kort sagt klang och jubel på arbetsmarknaden. I alla fall för alla som inte är långtidsarbetslösa. De har blivit lite fler det senaste året.

För alliansen är den sjunkande arbetslösheten nödvändig. De har satsat all sin prestige på att öka sysselsättningen, både under förra årets valrörelse och i regeringsställning.

Viktigaste löftet till väljarna

Finansminister Anders Borg (m) har till och med viftat bort kraven på sänkt alkoholskatt med att det inte ger några jobb. Alltså är det andra skatter som ska sänkas, inte spritskatten.

På sikt är det en överlevnadsfråga för regeringen att klara sysselsättningen. Det är inte bara det entydigt viktigaste löftet till väljarna. Det är också den fråga som socialdemokraterna, konkurrenterna om makten, inte klarade av att lösa.

Om sysselsättningen fortsätter uppåt ökar chanserna för att stödet för regeringen ökar. Det skulle lätta upp humöret i Rosenbad.

Tills vidare får regeringen nöja sig med en tidig tomteklapp.