Vill starta etniskt dagis

NYHETER

Nd: På vanliga dagis har man barn från alla kulturer och det tycker vi är fel

Ett dagis för etniskt svenska.

Det kan bli verklighet i Uppsala nästa år – om Nationaldemokraterna får som de vill.

– Man ska kunna uppfostra barn och ha dem i en miljö med en västerländsk kultur, säger Nationaldemokraternas partisekreterare Vávra Suk.

Mångkultur är fel. Det är det främlingsfientliga partiet Nationaldemokraternas ställningspunkt och nu laddar de inför att renodla sin linje.

Partiet har redan ungdomsverksamhet och pensionärsgrupper – nu vill de nå även de riktigt små, genom att starta en förskola för etniskt svenska.

– På vanliga dagis har man barn från alla kulturer och det tycker vi är fel. Det går emot allting man gjort tidigare i historien, det naturliga är att uppfostra barn i en nationell anda, säger Vávra Suk till aftonbladet.se.

Ny kampanj

Förskoleidén är en del av partiets nya kampanj i Uppsala.

– Vi försöker satsa i hela landet, men ser att det finns en potential i Uppsala. Det blev ett rejält uppsving efter valet, flera hundra personer har hört av sig. Nu har vi en grupp aktivister här som är beredda att jobba och agera.

Vávra Suk är själv invandrad från Tjeckien och kom till Sverige som åttaåring.

Hur kan du tala för en etniskt svensk förskola när du själv är invandrare?

– Det är inte samma kultur, men de är kompatibla, vi har samma bakgrund med kristendom och allt vad det innebär. Vi bryr oss om alla kulturer, speciellt de västerländska. Jag arbetar för ett samförstånd mellan de europeiska kulturerna.

Nd förespråkar ett återflyttningsbidrag. Borde inte du enligt det resonemanget flytta tillbaka till Tjeckien?

– Det kan man tycka, men nu är jag uppväxt här. Migration inom Europa är inget stort problem.

När kan förskolan bli verklighet?

– Förmodligen om ett år ungefär, det handlar om ett föräldrakooperativ.

Kommer dina barn att få gå där trots att de inte är etniskt svenska?

– Jag har inga barn än, men det känns som att det börjar bli dags. Och de ska absolut gå där, då slipper de också genuspedagogiken som de försöker prångla in på daghemmen.

Skolverket är tillsynsmyndighet för förskolor. Aftonbladet.se har förgäves försökt få en kommentar från verkets jurister.

FAKTA: Nationaldemokraterna

Emma Löfgren