8 000 volt ska stoppa vargen

NYHETER

Gunnar har löst rovdjursproblemet

1 av 3 | Foto: HUNDAR OCH STÄNGSEL Gunnar Jaxell i Nyhyttan i Bergslagen visar upp sitt nya elstängsel. 8000 volt ska hålla varg, björn och lo borta från hagen. "Rovjursdebatten är över för min del så länge detta fungerar", säger han.

NYHYTTAN

Elstängsel starka nog att hålla en noshörning borta - och specialtränade spanska vakthundar.

Så ser framtiden ut för svensk landsbygd.

-Mina djur är trygga. Nu är rovdjursdebatten över för min del, säger Gunnar Jaxell.

Alpackorna tittar nyfiket när vi närmar oss hagen i byn Nyhyttan i Bergslagen. De kommer nära och nosar på oss. Men de aktar sig noga för att komma åt elstängslet.

-Djuren går för nära en gång, sedan aldrig mer. Min fru kom åt med handen en gång. Den var bortdomnad i flera timmar, säger Gunnar Jaxell, 54.

Här finns gott om rovdjur

Han bor i det nya Sverige. Rovdjurslandet Sverige. Kring byn finns en förhållandevis stor andel av landets vargar. Gott om björn och lo är det också. För två år sedan kulminerade det i ett tiotal rovdjursattacker på byns får.

-Då insåg vi att vi antingen var tvungna att göra något för att skydda våra djur eller glömma drömmen om det liv vi ville leva, säger Gunnar Jaxell.

Uppfödning på hobbynivå

Han arbetar som ekonom men drömmer om att kunna leva på sin djurhållning. Nu föder han upp alpackor (lamadjur), islandshästar och shropshirefår på hobbynivå.

Det går så klart inte om varg och björn hämtar sin middag i hagen. Och den djurägare som frivilligt låter sin boskap bli vargföda finns inte.

Därför har han förvandlat sina hagar till elinhägnade antirovdjursfästningar med 3,6 kilometer strömförande stängsel.

Som mest är det 8000 volt i trådarna. Med ett mycket lågt amperetal är det lika ofarligt som det är obehagligt. På Kolmårdens djurpark räcker liknande stängsel för att hålla kvar både noshörningar och elefanter.

-Det har varit genomförbart tack vare bidrag från länsstyrelsen. Totalt har jag fått ungefär hundra tusen kronor, säger Gunnar.

För de pengarna har han också kunnat köpa två pyrenéerhundar, en spansk ras specialiserad på att vakta boskap.

Hett om öronen för räven

-De har fått växa upp bland alpackorna och ingår i flocken. Så fort ett främmande djur närmar sig motar de bort det. En räv som kröp under stängslet häromdagen fick det hett om öronen.

Ett tiotal av Gunnars grannar har också satt upp elstängsel. Den som ser sig omkring i landskapet upptäcker snabbt fler och fler.

Så ser det nya Glesbygds-Sverige ut. Enligt Per Wedholm på länsstyrelsen har 160 djurägare fått bidrag till stängsel - bara i Örebro län.

Avslutar rovdjursdebatten

För Gunnar Jaxell och hans hustru har elstängslet och vakthundarna varit avgörande för deras sätt att leva.

De är inga varghatare utan vill bara kunna leva sin dröm.

-Så länge detta fungerar avslutar det diskussionen om rovdjurens vara eller inte vara för min del, säger Gunnar Jaxell.

Olle Castelius