Fyra döda efter flygkrasch

NYHETER

13 överlevde eldhavet på flygplatsen i Stord

Foto: Planet fattade eld efter landningen i Stord.

Tre personer har hittats döda i det eldhärjade vraket efter flyghaveriet i norska Stord på tisdagsmorgonen.

– Här är kaos, säger en anställd på flygplatsen i Stord till Verdens Gang.

Foto: Karta: Dino Stén

Olyckan inträffade strax före halv åtta i morse. Planet kom in för landning men hann aldrig bromsa i tid. Enligt ögonvittnesuppgifter störtade planet ner för en brant som tog vid precis vid landningsbanans slut.

– Flyget gick rätt i backen. Här är kaos, vi försöker få kontroll över situationen, säger en kvinnlig anställd på flygplatsen till VG nett.

Hittades i vraket

13 personer kunde ganska snart evakueras levande ur planet. Resterande tre överlevde inte lågorna.

– Vi kan bekräfta att de tre som varit saknade har påträffats omkomna, och vi antar att det är en ur besättningen och två passagerare, säger Sidsel Tunestveit vid polisen i Haugaland- och Sunnhordland till VG nett.

Under tisdagskvällen hittades också en fjärde omkommen inne i vraket.

Vittnen på flygplatsen säger att de 13 evakuerade har lättare rök- och brännskador. Minst sju av dem ska ha behandlats på flygplatsen. Tre personer ska ha förts till Stords sjukhus och andra till Haukeland i Bergen.

Vad som orsakade olyckan är oklart.

– Det vi vet är att ett flygplan med 16 personer som skulle från Sola till Stord, havererade under landing på Stord, säger vakthavande räddningsledare Terje Langås till Norska Telegrambyrån.

”Hörde stor smäll”

– Först hörde vi en stor smäll. Det var vid 07.15 eller 07.20. Nu brinner det kraftigt, och vi hörde precis två mindre smällar också, sade ögonvittnet Morten Nesse till VG precis efter olyckan.

– Det är svårt att se, allt är rök och flammor, sade ytterligare ett vittne.

Det fyrmotoriga passagerarjetplanet av typen BAe 146-200, med plats för 83 passagerare tillhör det färöiska flygbolaget Atlantic Airways och flög på uppdrag av norska företgaet Akner Kvaener. Enligt norska medier var det på väg från Sola i Stavanger till Stord och Molde när olyckan inträffade.

Karin Henriksson