Såg kollegan skjutas ihjäl

NYHETER

Förblindad av pepparsprej hörde den 31-årige polismannen sin kollega skjutas till döds.

– Jag ropade hans namn flera gånger, åtta, nio gånger, men jag fick inget svar.

I dag vittnade den dödade Fredrik Widéns kollega om skottdramat den 20 juni.

Den 31-årige kollegan hade svårt att hålla känslorna tillbaka när han berättade för rätten om minnena från händelsen. Flera gånger tvingades han tystna för att åter samla sig. Rättens ordförande uppmanade åklagaren att ge honom ett glas vatten.

31-åringen var den andra av två civilklädda poliser som skulle hämta den nu mordmisstänkte 55-åringen från lägenheten på Östra Kyrkogatan i Nyköping den 20 juni.

Sprang förbi dem

När poliserna försökte få 55-åringen att följa med sprang han förbi dem och vidare in i en källargång.

– Fredrik får tag i hans ena arm och jag springer efter. Han lyckas slita sig loss och springer vidare i den lilla korridoren. När han är nästan framme vid dörren kommer Fredrik i kapp och tar tag i mannens högra arm och jag ser att Fredrik har sin pepparsprej i handen och sprejar mannen i ansiktet, berättade 31-åringen.

”Vem är det skjuter?”

– En kort stund efter det känner jag att jag får pepparsprej över mig, jag känner stänken i ansiktet och ropar till Fredrik att jag är sprejad.

Förblindad av den starka vätskan var 31-åringen hjälplös. Utan att kunna ingripa såg han hur 55-åringen trevade efter något i sin vänstra ficka. En kort stund senare avlossades flera skott.

– Jag skriker: ”Vem är det som skjuter?” Men jag får inget svar.

31-åringen tog sig ut på gatan för att larma. Där utanför fortsatte tumultet med ytterligare skottlossning från en innergård i närheten. När ambulansen anlände förstod 31-åringen att det var kollegan Fredrik Widén som träffats av skotten. Han vände tillbaka till källargången.

– Där ser jag Fredrik ligga på rygg nästan framme vid den här dörren. Jag ropar hans namn flera gånger, men får inget svar. Jag ser ingen reaktion hos honom.

– Jag förstår att han inte är kvar.

Under eftermiddagen fortsätter rättegången med ytterligare vittnesmål.

På några få minuter har allt hänt.

En polisman är dödad, en annan är skottskadad och en 55-årig man förd i handbojor till polishuset. Under två dagar har skottdramat i Nyköping den 20 juni fängslat åhörarna i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Åklagare Pär Andersson talar om en ren avrättning. Planerad och väl genomförd. Den anklagade 55-åringen hävdar med bistånd från sin advokat nödvärnsrätten och hänvisar till åratal av kamp mot ett rättssamhälle som misshandlat honom.

Mellan dem har de anhöriga suttit. En pappa, en syster, en fru i tystnad. Nästa vecka fortsätter den flera dagar långa rättegången om en tragedi som var över på några få minuter.

Johanna Melén