Träffades i ryggen

NYHETER

20-årig soldat i Nordic battle group avled - svår olycka nära Skövde

Han träffades i ryggen under en stridsövning vid Skaraborgs regemente och avled på väg till sjukhuset.

Enligt Försvaret var mannen en tidigare värnpliktig som i somras antagits till ett granatkastarkompani i Nordic battle group.

På regementet har en krisgrupp samlats.

Olyckan hände strax före 14.30 i samband med militärövning på en avlägsen terrängskjutbana nära Brobacken inom garnisonen P4:s område i Skövde.

Området är mycket stort, cirka 7,5 gånger 7,5 kilometer, och det tog 25 minuter innan ambulansen var på plats.

Under färden till Kärnsjukhuset i Skövde försämrades mannens tillstånd och återupplivningsförsök gjordes i ambulansen, uppger Försvaret. Vid framkomsten till sjukhuset kunde läkare bara konstatera att 20-åringen var död.

Ännu sent på onsdagskvällen hade Försvaret inte lyckats nå någon av hans anhöriga.

Krisgrupp

På regementet har all verksamhet avbrutits och en krisgrupp har samlats. Polisen har hållit förhör med de soldater som blev vittnen till olyckan och undersökt platsen där olyckan hände.

– Det som hänt är fruktansvärt. Vi gör nu allt för att hjälpa den omkomnes anhöriga och soldaterna i förbandet med krishantering och stöd, säger regementschefen Ronald Månsson i en kommentar.

20-åringen träffades av ett skott eller en rikoschett i ryggen under en övning där plutonen skulle träna på att dra sig tillbaka i mindre grupper.

Ett stort antal soldater blev ögonvittnen till olyckan och polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död.

33 döda sedan 1994

Minst 33 svenska soldater har hittills omkommit i samband med tjänsteutövning sedan 1994.

September 2007: Fyra personer omkommer då två militära helikoptrar krockar och störtar under en övning med Helikopter 9 utanför Tingsryd i Småland.

Mars 2007: En officer vid P7 i Revingehed dog när ett stridsfordon 90 välte i samband med en mörkerövning i Revingehed utanför Lund. Utredningen visar att bristande mörkerutrustning kan ha bidragit till olyckan.

Juni 2004: Två värnpliktiga omkom vid Sollenkroka i Stockholms skärgård när en stridsbåt 90 körde in i en framförvarande båt.

November 2003: Sex personer omkom då en sjöräddningshelikopter av typen Superpuma störtar i havet i samband med en övning. Bara en man ombord överlevde.

Mars 2003: En sjukvårdsofficer omkom när en militär ambulanshelikopter störtade genom isen under en övning nära Karlsborg i Västergötland.

Augusti 2000: Tre män omkom när en Superpuma helikopter från Norrlands helikopterskvadron kolliderar med en bergvägg nära Kebnekaise. Man skulle rädda två nödställda bergsklättrare.

December 1999: En värnpliktig drunknade under övning i Karlskrona skärgård.

Maj 2000: En värnpliktig sköts till döds på Stockholms slott. Han träffades av ett vådaskott i ryggen.