Breiviks 100 sista dagar

Aftonbladet kartlägger – så levde den norske massmördaren tiden före terrorattentaten

I nio år var Anders Behring Breivik besatt av massakern – men ingen märkte något.

Med en fasad av socialt umgänge, mat, vin och festande dolde han sina planer.

Aftonbladet har kartlagt hur massmördaren levde de sista 100 dagarna i frihet.

Under nio år styrdes Anders Behring Breiviks liv helt av tanken på attentatet i Oslo och massakern på Utøya. Hela hans tillvaro byggdes runt planeringen, finansieringen och genomförandet av operationen. Ändå märkte ingen i hans omgivning vad som var på väg att hända.

– Hela familjen är chockad över det som hänt. Det går inte att förstå, sa brodern till Aftonbladet tidigare i veckan.

Levde dubbelliv

I det 1 500 sidor långa manifestet framgår det hur Behring Breivik arbetar hårt för att dölja sitt projekt för sina närmaste och leva ett utåt sett normalt liv. Något som försvårades av att han bodde hos sin mamma för att spara pengar till operationen.

– Täckmanteln är att jag arbetar med att marknadsföra min bok, skriver han.

I januari 2010 beskriver han hur en vanlig dag består av skrivande på manifestet, att röka cigaretter, äta choklad och meditera eller promenera. Ibland spelar han en del World of Warcraft.

Tre nära vänner

Men han umgås och festar också mycket med sina tre närmaste vänner.

– Traditionellt sett har jag varit limmet/den sociala administratören i gänget. Men i min frånvaro har Peter klivit fram och tagit initiativ de senaste åren. Jag åtnjuter fortfarande stor respekt från dem för mina tidigare prestationer (upprättandet av mitt företag med sju anställda och att jag tjänade min första miljon vid 24).

Samtidigt lider han av de svårigheter umgänget för med sig. Vännerna och familjen tjatar på honom att skaffa en flickvän.

– Jag säger till dem att jag ska börja dejta igen i augusti 2011 då jag ska flytta till en egen lägenhet. Jag antar att det är det smidigaste sättet att undvika den sociala pressen, skriver han i februari i år.

Träffar bara mamma

Ju längre planerna på attacken framskrider desto mer distanserar sig Behring Breivik från sina vänner. När han i maj i år bosatte sig på gården utanför Åsta i Hedmark begränsar han nästan all kontakt till telefon.

– Jag antar att jag har varit något vårdslös i fråga om att upprätthålla mitt sociala nätverk. Att välja fullständig isolering och ett asocialt beteende i den här fasen skulle förmodligen vara mer praktiskt för att upprätthålla sekretessen, skriver han.

Den enda han träffar är sin mamma.

I stället sysselsätter han sig med att titta på film och tv-serier, lyssna på trancemusik och schlager och njuta av mat och vin.

– Eftersom jag nu jobbar med den svåraste delen har jag tagit med mig massor av utsökt mat och godis. Jag behöver ladda

batterierna och höja min moral. Bra mat och godis är en del av mitt belöningssystem. Det fungerar än så länge.

Drabbas av tvivel

Under slutfasen blir han allt mer paranoid. Han misstror grannar, är beredd att skjuta gårdsägarens flickvän när hon vill hämta kvarglömda prylar och han ser poliser överallt.

Behring Breivik drabbas av kraftiga humörsvängningar och tvivlar på om han ska ro sin plan i land.

In i det sista är han osäker på sig själv och lägger fram en reservplan.

– Om allt går åt skogen kommer jag att inleda en karriär åt en privat säkerhetsfirma i en konfliktzon för att samla största möjliga kapital på kortast möjliga tid för att återbetala mina skulder, skriver han strax innan han sätter sig i bilen och kör mot Oslo.

Publisert: