S vill förbjuda västar på krogen

Uppdaterad 2011-10-11 | Publicerad 2011-10-10

De kriminella gängen ska inte få ta över dina lokala restauranger eller pubar.

Därför vill Socialdemokraterna förbjuda mc-västar på krogen.

– Vi måste stävja utvecklingen att kriminella tar över krogar och offentliga lokaler, säger Sven-Erik Bucht (S).

Debatten har rasat ute landet. Ska det vara förbjudet för kriminella mc-gäng och grupperingar att bära sina mc-västar på offentliga lokaler, krogar eller restauranger?

Luleå kommun försökte att införa ett förbud i sina lokaler – men kammarrätten i Sundsvall sa nej.

I stället menade rätten att det stred mot grundlagen om yttrandefrihet.

Även kommunfullmäktige i Eskilstuna försökte 2009 införa att gäster på restauranger och pubar i kommunen ”inte tillåtas bära kläder som visar tillhörighet till något gäng eller gruppering som kan uppfattas som kriminell.”

Men även där blev det avslag.

Förbjudet med mc-västar i landet

Nu vill Socialdemokraterna ändra på den saken.

I en motion till riksdagen föreslår riksdagsledamot Sven-Erik Bucht (S) med flera, att lagen ändras – så att västförbud kan införas i hela riket.

– Den organiserade brottsligheten har tenderat att öka kraftigt de senaste åren i landet. Det är viktigt att samhället på olika sätt stävjar den utvecklingen. Det är inte okej att man går in på krogar och offentliga lokaler för att markera att man är kriminell och samtidigt skapa en rädsla hos människor, säger Sven-Erik Bucht.

Nu hoppas Butch att det kan bli en bred politisk överenskommelse angående motionen i riksdagen och att partierna kan samarbeta i frågan.

"Samhället måste säga ifrån"

– Det här är bara en del. Givetvis behövs det också flera åtgärder för att stoppa den organiserade brottsligheten, säger Sven-Erik Bucht.

Om en lag om västförbud ska kunna införas, kan det bli aktuellt att grundlagen måste ändras. För det krävs två beslut i riksdagen, med ett allmänt val mellan besluten.

Riksdagsledamot Hans Ekström (S) står även han bakom motionen. Han var tidigare ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna, som haft problem med kriminella mc-gäng.

– Där hade vi problem med att gäng tog över garderoberna och diverse krogar. Det blir en problematiskt att krogbranschen blir en halvgrå värld. Det är här som samhället måste säga i från och visa att man inte accepterar den här utvecklingen, säger han.