Candrahs kamp har gett ny lag

NYHETER

Nu ändras reglerna för rätt till dödshjälp

Foto: Totalförlamade Candrah, 32, skrev till Socialstyrelsen och begärde att få avbryta respiratorbehandlingen. Hennes ställningstagande har resulterat i nya föreskrifter från Socialstyrelsen. Nu har patienten rätt att avstå från livsuppehållande behandling.

Respiratorn höll henne vid liv.

Men totalförlamade Candrah, 32, krävde att få dö.

Nu kommer nya föreskrifter som ger patienten rätt att avstå från livsuppehållande behandling.

Candrah var totalförlamad sedan sex års ålder och respiratorn höll henne vid liv. Candrah tyckte att hon hade levt klart och skrev till Socialstyrelsen.

”Så länge jag ännu har min kropp och min hjärna i behåll så vill jag avsluta mitt liv. Vill varken lida eller ruttna bort.”

I april 2010 kom Socialstyrelsens svar: en patient som vill stänga av respiratorn ska få göra det. Den 5 maj fick Candrah som hon önskade.

Från augusti

Nu föreslår Socialstyrelsen nya, bindande föreskrifter:

– Om man kan konstatera att patienten inte utsatts för påtryckningar, är medveten om konsekvenserna och inte är deprimerad så bör man göra som patienten önskar, säger Torsten Mossberg, medicinalråd på Socialstyrelsen.

De nya föreskrifterna kan träda i kraft i augusti.

– Nu behöver ingen fundera över vad som är rätt och fel, säger Candrahs mamma May-Len Ekh.

”Enklaste resan”

Det är snart ett år sedan Candrah avslutade sitt liv.

– Den sista resan som min dotter gjorde var fantastisk. Hon gav direktiven – så här och så här vill jag ha det – och blev respekterad. Av alla resor hon gjorde var den här den enklaste.