"I värsta fall lyfter taket"

Så förbereder sig svenskar i Cairns inför monstercyklonen

Vid 13-tiden svensk tid beräknas den dra in över australiska Queensland.

Monstercyklonen Yasi väntas orsaka förödelse, översvämningar och i värsta fall ta liv.

– I värsta fall lyfter taket för oss, säger Sanna Sund som bor i en lägenhet i centrala Cairns till Aftonbladet.

25-åriga Sanna Sund är från Stockholm men är bosatt i ett delvis evakuerat område i centrala Cairns med sin pojkvän Chris. Hon berättar för Aftonbladet att hon aldrig har upplevt en liknande situation.

– Vårt lägenhetskomplex ska vara någorlunda cyklon-säkert så vi har valt att stanna hemma. Vi har bunkrat upp med mat, vatten, extra mobiler med laddade batterier, första hjälpen-kit, batterier, lampor, ljus och madrasser inne i våra badrum som är det säkraste rummet.

De har tejpat alla fönster och glasdörrar.

– Med största sannolikhet kommer dessa explodera in i rummet när cyklonen närmar sig. I värsta fall lyfter taket och då skulle vi inte ha lång tid på oss att ta oss ut i trapphuset och ner till våra vänner.

Följer nyheterna

Sanna berättar om en ovisshet och en rädsla.

– Vi försöker att hålla humöret uppe men det är svårt. Vi gör det bästa av situationen men ju hårdare vinden viner, desto jobbigare känns det. Men vi är inte ensamma, vi har våra vänner att prata och skratta med. Vi ligger här i vardagsrummet på diverse madrasser och följer nyheterna.

Sanna har haft kontakt med familj och vänner hemma i Sverige.

– Alla är otroligt oroliga. Men vi har fått väldigt bra information av myndigheterna här i Australien, via automatiska sms och telefonsamtal, kontinuerligt uppdaterade nyheter och via pålitliga vädersajter.

"Flyttat bilarna och tagit in utemöblerna"

Maria Lindholm, 33, är från Stockholm men har bott i Cairns i snart fyra år.

– Vi är hemma i Mooroobool, en förort till Cairns. Vi bor i ett blockhus fyllt med cementvaggar. Det är praktiskt taget byggt for tillfällen som dessa!

Hur är stämningen?

– Vi har en familj på besök och har precis ätit middag. Vi väntar på att strömmen och kikar på uppdateringarna varje timme. Det såg ut ett tag som om cyklonen skulle gå söder om oss men nu är i vi på kartan igen med 295 kilometer i timmen. Vi är oroliga men kontrollerade.

Vad har ni gjort för att förbereda er inför cyklonen?

– Vi har flyttat bilar, tejpat fönster, tagit in alla utemöbler, säkrat skjulet med stora peggar och rep, fyllt båten med vatten. Vi har lagt alla madrasser vi har i badrummet om väggarna skulle rasa, samt madrasser att ha ovanför oss ifall taket skulle ryka. Vi har tagit undan alla lösa prylar från hyllor. I badrummet har vi gasutrustning, pannlampor, vattenfyllda dunkar och hjälmar.

Hur tror du Yasi kommer påverka Cairns och Queensland?

– Time will tell. Det kommer vara slut på mat och alkohol, samt bensin ett tag framöver.

Är du rädd? Och hur har anhöriga och vänner i Sverige reagerat?

– Jag känner ett konstigt lugn. Jag vet att folk är oroliga i Sverige men ärligt talat tror jag inte att svenskar riktigt kan förstå. Jag sitter mitt i det och jag förstår fortfarande inte vilka enorma krafter det är.

Ser på tv tills strömmen ryker

Maria Lindholm håller tummarna för att allt ska gå bra nu, men oroar sig för människor som kanske inte har någonstans att gå.

– Jag såg ett skyddshärbärge tidigare under morgonen och fick panik av att se hundratals människor köa for att komma in i säkerhet och jag blev förtvivlad av att se folk lifta längs vägen utanför.

Cyklonen Yasi har ännu inte dragit in med full kraft men vindarna blir allt starkare.

– Det blåser cirka 90 kilometer i timmen nu. Vi har ett flertal palmgrenar som trillar på taken med dunder och brak men alla ar lugna. Vi ser på tv tills strömmen ryker och sen packar vi ihop oss i badrummet så småningom.

Paniklagar mat

20-årige Philip Thorberg från Bagarmossen i Stockholm och reskamraten Viktor Jansson 20 år, är smått nervösa inför vad som ska ske.

De befinner sig på ett vandrarhem i Cairns och har varit i Australien i drygt tre veckor.

– Alla paniklagar mat, då detta kan vara det sista varma mål mat vi äter på länge.

Hur har ni förberett er inför ovädret?

– Vi har tejpat fönstren dörrarna in till fastigheten förseglas. Vi har också bunkrat mat. Men vi vet inget om hur det blir med tillgång till el och vatten. Det får vi se när stormen är förbi.

Helt sjukt

Enligt beräkningarna kommer Yasi dra in över landet vid 13-tiden svensk tid och först efter ett dygn kommer ovädret ha dragit förbi.

– Men jag tar det med en nypa salt.

Philip tror att det kommer vara total förödelse efter Yasi.

– Det kommer bli helt sjukt. Det är faktiskt svårt att tänka sig för vi har inte varit med om något sådant här tidigare.

Stor oro

Han berättar att många på vandrarhemmet är oroade och vet att många är oroade hemma för alla de svenskar som befinner sig i det område som väntas drabbas hårdast.

– Stämningen här är väldigt låg. Men folk försöker hålla modet uppe genom att lyssna på musik och spela kort, säger svenske Philip Thorberg till Aftonbladet.

På vandrarhemmet där de befinner sig ringer många hem till nära och kära. De som har tillgång till internet delar gladeligen med sig så att andra ska kunna uppdatera sina Facebook-sidor och höra av sig till vänner.

– Jag vet att det finns ett antal svenskar i staden och många är oroliga där hemma i Sverige. Det är jobbigt, men de ska veta att vi befinner oss i säkerhet. Just nu verkar alla vara evakuerade och i säkerhet här i staden.

Publisert: