Norsk storbedragare gripen i Spanien

NYHETER

Ska ha kidnappat, hotat och pressat svenska miljonärer på stora summor pengar

Foto: Philip Holst-Cappelen pekas ut som ligaledare.

Norska storbedragaren Philip Holst-Cappelen, 45, har gripits i Spanien.

Han har varit efterlyst misstänkt för att ha kidnappat, rånat och pressat rika svenska män på åtskilliga miljoner kronor.

– Han kommer att begäras utelämnad, säger Håkan Ström, som leder polisens utredning.

Foto: Ligans hjärna Philip Holst-Cappelen.

Philip Holst-Cappelen är huvudperson i en härva där tre av hans kumpaner står åtalade vid Stockholms tingsrätt. På fredagen skulle rättegången avslutas, men gripandet av 45-åringen innebär att det nu är oklart om målet ska avslutas som planerat.

Greps i Spanien

Den 45-årige norrmannen greps i torsdags i Spanien.

– Det här är så klart ett positivt besked även om det ställer till det för rättegången, säger Håkan Ström.

Enligt honom greps 45-åringen i går eftermiddag.

– Sedan Aftonbladet avslöjade detta har vi fått in många tips. Vi har meddelat polisen i Europa noga om honom och hans förehavande, och nu har vi haft direktkontakt med sambandsmannen i Spanien, säger Håkan Ström.

Utelämnas troligen till Sverige

Tingsrätten avgör senare på fredagen hur målet ska handläggas i fortsättningen.

– Vi diskuterar nu vad som ska hända med mannen och rättegången. Eftersom han även är efterlyst i Norge är mycket oklart. Nu är det Spanien som bestämmer om mannen ska utlämnas hit, säger åklagare Ulrika Lindsö till TT.

Enligt åklagaren finns flera alternativ. Ett är att avsluta rättegången med de tre åtalade, låta tingsrätten döma dem och därefter driva en separat rättsprocess mot 45-åringen.

Mannens förordnade advokat Per Larsson har ännu inte haft kontakt med sin klient:

– Jag fick reda på att han var gripen nu under huvudförhandling. Jag utgår ifrån att han nu får en spansk advokat som tar hand om utelämnandet till Sverige, säger Per Larsson.

Försvann med 15 mijoner

45-åringen misstänks tillsammans med sina tre medhjälpare i fjol ha kidnappat, hotat, rånat och pressat flera förmögna svenska män. Rättegången handlar om två män som förra året utsattes för kvartettens brottslighet.

Norrmannen lyckades försvinna med 15 miljoner kronor som männen tvingat till sig av de båda offren. Han har varit internationellt efterlyst. Kumpanerna kom däremot inte undan utan greps och åtalades för bland annat grovt rån och medhjälp till människorov.

Fredagen ägnas enligt de ursprungliga planerna åt vittnesförhör och parternas slutpläderingarna. Under förmiddagen hördes flera personer som kallats in som vittnen av försvararna.

Avsikten är att åklagaren ska inleda sitt slutanförande efter lunch men om det blir så är oklart med tanke på den utveckling målet fått genom gripandet av huvudmannen.