Nyheter

Så lamslås Sverige av snöstormen

Av: 

Susanna Vidlund

TT

NYHETER

Skolor ställs in, ingen lokaltrafik, försenad post, utebliven tidning

Lokaltrafik ställdes in, flyg- och tågtrafik drabbades av förseningar.

Skolor fick ställa in undervisningen och på arbetsplatser saknades personal.

Snöovädret som drog in i går, lamslog delar av landet.

Flera skolor i Hälsingland ställer på fredagen in den ordinarie undervisningen då elever och lärare inte kunde ta sig till skolan då vägarna blockerats av snön.

Hälsingegymnasiet i Bollnäs och Arbråskolan ställde in undervisningen. På Arbråskolan är fritids öppet och på gymnasieskolan får de elever som lyckats ta sig till skolan undervisning.

Problem med lokaltrafiken

Det är stora problem med lokaltrafiken på många håll, bland annat i Stockholm där alla busstrafik ställts in i innerstaden. Även många andra busslinjer samt viss spårtrafik har påverkats av ovädret.

Även i Karlstad är det stora problem med lokaltrafiken.

–Inga tidtabeller går att följa, säger Evalott Ferming, kund- och försäljningsansvarig på Karlstadsbuss till NWT.

Sen post

Snökaoset försenar även posten:

"Posten idag mycket svårt att få ut post i östra Götaland, mellersta Sverige och södra Norrland", meddelar Posten i ett pressmeddelande.

"Tåg- och flygtransporter med post har under natten varit starkt försenade eller helt inställda, vilket gör att post som skickas mellan olika delar av landet försenas kraftigt. Många vägar och gator är helt oplogade och brevbärarna har därför svårt att ta sig fram".

Dessutom har Postens medarbetare svårt att ta sig till jobbet, eftersom "busstrafiken på många håll mer eller mindre står stilla".

Försenade tidningar

I Sundsvall är det stora problem i trafiken och på grund av det blir också utdelningen av Sundvalls Tidning kraftigt försenad.

– Vår ambition är att få ut alla tidningar under dagen. Det här är nog det värsta vi varit med om, säger Henrik Grossby på Svensk Morgondistribution till Sundsvalls tidning på nätet.

Även i Uppsala har man samma problem.

"Saknade tidningar delas ut efter bästa förmåga då tillfälle ges", meddelar UNT.

Sopor i Stockholm

I Stockholm är alla tillgängliga snöröjare ute för att få undan snön som fortfarande faller ymnigt.

Sophämtningen i Stockholms kommun har problem och alla sopor kommer inte att kunna hämtas under dagen. Sophämtarna kommer fortsätta köra under helgen för att alla sopor ska komma till sin rätta plats.

Flygtrafiken drabbas

Vädret orsakar även förseningar i flyget i Stockholmsområdet. På Arlanda används bara en landningsbana för att personalen skulle kunna röja undan snön, med förseningar på upp till två timmar som följd. På Bromma flygplats får resenärer räkna med förseningar på upp till en halvtimme.

Skavsta flygplats som tvingades stänga under torsdagen på grund av vädret drabbas av flera förseningar i dag. Två plan som skulle lyfta på morgonen är försenade till lunchtid, eftersom de står på Arlanda på grund av att det inte gick att landa på Skavsta i går.

– Jag tror att vi kommer se en del förseningar i dag också, för det blåser fortfarande ganska mycket här, säger flygplatsens vd Dot Gade Kulovuori.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter