Muammar Gaddafi.
Foto: AFP
Muammar Gaddafi.

Gaddafi efterlyst av ICC

Publicerad:
Uppdaterad:
Muammar Gaddafi.
Foto: AFP
Muammar Gaddafi.

NYHETER

Libyens diktator Muammar Gaddafi efterlyses av Internationella brottsmålsdomstolen.

Foto: AFP
Saif al-Islam.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) fattade på måndagen, som väntat, beslut om att utfärda en arresteringsorder för Muammar Gaddafi, hans son Saif al-Islam och landets förre underrättelsechef Abdullah al-Sanoussi. Libyens diktator anklagas för att ha beordrat dödandet, skadandet och fängslandet av hundratals civila i landet, och för att sedan ha försökt dölja brotten. För detta misstänks nu Gaddafi, hans son Saif al-Islam och den förre underrättelsechefen för brott mot mänskligheten.

Domaren Sanji Monageng uppgav på måndagen att det fanns ”synnerliga skäl att misstänka” både Gaddafi och hans son för dödandet och förföljandet av civila, skriver nyhetsbyrån AP.

”Ingen legitimitet”

Företrädare för Libyen motsatte sig beslutet innan det lästes upp i domstolen i Haag, kallade det orättvist eftersom domstolen ignorerar vad de kallar Nato:s brott i Afghanistan, Irak och nu i Libyen.

– Den internationella brottmålsdomstolen har ingen som helst legitimitet. All dess arbete och kritik riktar sig mot afrikanska ledare, sade regeringens talesman Moussa Ibrahim till reportrar på plats, enligt AP.

”Måste ställas till svars”

Storbritanniens utrikesminister William Hague välkomnade efterlysningen.

– De här individerna är anklagade för brott mot mänskligheten och ska för detta ställas till svars av domare i domstol. Storbritannien stöder domstolen och uppmanar den libyska regeringen att samarbeta i utredningsarbetet, sade William Hague.

– Arresteringsordern demonstrerar Gaddafis totala brist på legitimitet och förklarar varför han omedelbart bör avgå. Hans styrkor fortsätter att attackera de egna medborgarna hänsynslöst. Detta måste få ett stopp, fortsatte han.

Publicerad: