132-årig mordgåta löst

avMikael Löfström

Hembiträdet styckade och kokade kroppen innan den serverades till bostadsområdets barn.

I dag – 132 år senare – kunde mordgåtan lösas:

Offrets dödskalle hittades i den brittiske TV-legendaren David Attenboroughs trädgård.

Det bestialiska mordet på den rika änkan, 55-åriga Julia Martha Thomas, satte hela London i skräck 1879.

Hembiträdet Kate Webster, 29, dömdes till hängning efter att hon först knuffat änkan nedför en stentrappa och därefter strypt henne.

Serverade kroppen till barn

Men Webster nöjde sig inte med att se Thomas död, utan styckade, kokade och serverade delar av kroppen till barnen i stadsdelen Richmond. En kista med fler kroppsdelar hittades i floden Themsen dagarna efter mordet, men aldrig något huvud. I dag, 132 år efter mordet, kan Londonpolisen lägga mordgåtan till handlingarna.

Hittades av byggarbetare

Dödskallefyndet gjordes av byggnadsarbetare som jobbade med en utbyggnad av den brittiske TV-kändisen David Attenboroughs bostad. Julia Martha Thomas bodde på exakt samma plats som Attenborough. Vid fyndplatsen låg 1879 den lokala puben – mördaren Kate Websters favorithak.

”Ett fascinerande fall”

Den brittiska polisen kunde efter jämförelser av gamla rapporter och en teknisk undersökning av dödsskallen fastslå identiteten.

– Det här är ett fascinerande fall och ett fint exempel på hur klassiskt gammalt detektivarbete, historiska rapporter och teknologiska framsteg kan samarbeta för att lösa gamla mord, säger Clive Chalk, polischef i Richmond-distriktet till brittiska Daily Mirror.