Arabförbundet backar upp flygförbuds-zon över Libyen

Arabförbundet har satt ner foten och tar ställningen för ett flygförbud över Libyen.

Nästa steg får FN och Nato ta.

Gaddafis minister var inte välkommen på det extrainsatta mötet i Kairo.

Gaddafis sändebud blev inte insläppt när Arabförbundet debatterade flygförbudszon över västra Libyen vid ett möte i Kairo i går, rapporterar Skynews. På det extrainsatta mötet tog förbundet, som består av 22 nationer, ställning för ett flygförbud över Libyen.

Inför mötet i går sa Omans utrikesminister, Yousef Ben Alwi, som höll i ordförandeklubban, enligt AP att "Arabförbundet inte längre kan förhålla sig overksamt, och inte ta ansvar för dessa händelser".

Arabförbundet: Inför flygförbud

Arabförbundet pressar nu FN:s säkerhetsråd att införa en flygförbudszon över Libyen för att skydda folket från Muammar Gaddafis flygvapen, har diplomater sagt enligt Skynews.

Nato och EU har tidigare sagt att det krävs stöd från Arabförbundet för att ta steget .

Sveriges utrikesminister Carl Bildt kommenterade ärendet på söndagen.

– Utan att veta detta förväntar jag mig att det kommer att leda till en diskussion i FN:s säkerhetsråd i början av veckan, säger han.

Ministrar var inte överens

Förbundet ska ha beslutat att kontakta Det nationella rådet, som bildats av regimmotståndare och har sin bas i Benghazi. Rebellrådet har tryckt på för att få erkännande som officiella representanter för Libyen och har hoppats på ett flygförbud. Motståndsstyrkorna har tryckts tillbaka hårt.

Enligt Skynews var Arabförbundets medlemmar inte överens om att trycka på FN om ett flygförbud. Nio av elva närvarande länders ministrar accepterade beslutet. Algeriet och Syrien röstade emot, uppgav diplomatkällan.

– Jag talar om en humanitär insats. Den består, förutom av en flygförbudszon, av stöd till det libyska folket i deras kamp för frihet mot en regim som blir allt mer föraktfull, sade generalsekreterare Amr Moussa enligt TT-AFP.

Journalist dödades

Det är oklart vad Arabförbundets ställningstagande får konsekvenser i Libyen. Det ger i alla fall Nato och FN regionalt stöd för ett ingripande. Samtidigt är Obamas administration skeptisk till effekten av ett flygförbud och EU:s länder har delade meningar.

En av Al-Jazeera kameramän, Ali Hassan al-Jaber, har dödats i ett väpnat bakhåll nära rebellfästet Benghazi, Libyen, uppger TT.

Publisert: