Nyheter

Stumma – av skräck

Av: 

Pär Karlsson

Niklas Eriksson

NYHETER

S-ledningen tiger om det nya bottenrekordet

Håkan Juholts kris fördjupas.

I Aftonbladet/United Minds nya mätning hamnar Socialdemokraterna för första gången under 25 procent.

– Skulle man inte ta sig ur det här snart får man börja förbereda för att byta partiledare, säger S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Partiet noteras för 24,9 procent, den sämsta siffran sedan mätningarna inleddes i april 2009. På två månader har S tappat drygt sju procentenheter.

– Det är ett jätteras som bara går att förklara med Håkan Juholts hyresaffär. Tappet är det pris som S får betala för att ha honom kvar som partiledare, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Enligt honom är det svårt att sia om huruvida effekten kommer att klinga av.

– Juholts största problem är att det var genom den här affären som han blev riktigt känd och ofta är det så att man bara får en chans att göra ett första intryck.

Ingen kommenterar

Ingen S-representant ville i går kommentera skräcksiffran. Alla hänvisade till partisekreterare Carin Jämtin – som inte gick att nå.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren säger att väljartappet i den nya mätningen enbart är en Juholt-effekt, men att partiets kris har djupare orsaker än så:

– Krisen är ett faktum för att man inte kommer upp på den politiska banan efter att ha förlorat två val i rad, säger han.

– Man är nere på kärnan nu. Det går nog inte komma lägre ens om man anstränger sig.

”Ingen ljus framtid”

Enligt Ljunggren kan Juholts dagar snart vara räknade:

– De har sagt själva att de ska ge det här en chans, men skulle de inte ta sig ur det här får man nog börja förbereda ett partiledarbyte. Det arbetet pågår nog redan i kulisserna, medan man också formar en politik att driva.

Ulf Bjereld, också han S-märkt statsvetare, ger samma bild:

– Fortsätter raset blir det ingen ljus framtid. Har det inte vänt i februari-mars får man nog ta en tankeställare på Juholts framtid. Till dess sitter han säkert.

Moderaterna störst

Moderaterna går kraftigt framåt i mätningen och är nu överlägset största parti.

Även Vänsterpartiet ökar markant och hamnar på 6,9 procent, den högsta siffran sedan mätningarna inleddes.

– Juholts kris har drivit en del väljare vänsterut, det är den stora förklaringen. Tidigare har många missnöjda S-väljare skrämts bort av Ohly, som inte varit någon röstmagnet. Men nu är vänsterflanken öppen och dessutom ser det ju ut som att Jonas Sjöstedt tar över och han är populär, säger Carl Melin.

Även Anki Ahlsten, partisekreterare för V, tror att S-krisen är den stora orsaken till det egna partiets framgång:

– Visst finns det en överströmning, men samtidigt har vi ökat i alla mätningar på sistone. Vi har fyra partiledarkandidater som är ute och pratar om den ekonomiska krisen och vårt svar på den. Vi har synts i debatten.

S-flykten gynnar främst M och V

Socialdemokraterna har under den senaste månaden tappat mer än var sjätte väljare och når sin lägsta notering sedan United Minds började mäta väljaropinionen i april 2009.

Väljarflykten har framför allt gynnat M och V som går kraftigt framåt. Vänsterpartiet får sin högsta siffra sedan mätningarna inleddes. Alliansens ledning ökar rejält och gapet till den rödgröna oppositionen är nu sex procent.

Ställningen just nu

V+S+MP 42,4 % (–3,4)

KD+M+FP+C 48,3 % (+2,3)

M 32,8 % (+3,6)

FP 7,2 % (+0,2)

C 4,7 % (–1,3)

KD 3,6 % (–0,2)

MP 10,6 % (+0,4)

S 24,9 % (–5,1)

V 6,9 % (+1,3)

SD 7,7 % (+0,6)

Övriga 1,6 % (+0,5)

Undersökningen är gjord av United Minds i samarbete med Cint.

1 128 personer deltog i undersökningen från den 11 oktober till den 6 november 2011. De svarade på frågan: Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?

De svarande utgör ett riksrepresentativt urval av svenska folket över 18 år. Resultatet har viktats efter hur de svarande röstade i riksdagsvalet och efter internetanvändande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter