18-åriga Emma kräver politiska åtgärder efter skolskjutningen

De har tröttnat på USA:s frekventa masskjutningar.

Eleverna som överlevde skolmassakern i Florida kräver att politikerna skärper skjutvapenlagarna – och slutar ta pengar från vapenlobbyn NRA.

Främst i ledet står Emma Gonzalez, 18.

– Om de tar emot de här blodspengarna, är de emot barn. Antingen finansierar du mördarna eller så står du på barnens sida, säger hon.

Engagemanget märktes direkt.

Bara timmar efter att 17 personer skjutits ihjäl på gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas i staden Parkland vädrade eleverna sin frustration på sociala medier. Att nog är nog. Att politikerna måste börja ta ansvar och arbeta för en stramare skjutvapenlagstiftning.

De talar direkt till president Donald Trump och kongresspolitiker som den republikanske Florida-senatorn Marco Rubio – som tvivlar på att hårdare vapenlagar kommer att stoppa framtida skolskjutningar.

Emma Gonzalez, 18, har blivit deras starkaste röst – och personifierar just nu motståndet mot vapenlagarna.

– De säger att brottslingar kommer att få tag i vapen oavsett hur lagarna ser ut. Det kanske är sant, men vi behöver inte uppmuntra till att skaffa den typen av skjutvapen, säger hon till CNN på måndagen.

– Vi kan göra det svårare ... och vi kan förhindra några obehagliga brott och obeskrivliga tragedier från att ske. Om någon vill annat, är det patetiskt, säger hon och tillägger:

– Vi kommer bli barnen ni läser om i skolböckerna. Inte för att vi är ytterligare en siffra om en masskjutning i USA, utan för att vi blir den sista masskjutningen.

Emma Gonzalez, 17, en av eleverna som vände sig till politikerna.
Emma Gonzalez, 17, en av eleverna som vände sig till politikerna.

Demonstration vid Vita huset

Diskussionen om amerikanernas skjutvapen drar igång efter varje masskjutning. Men den här gången är något annorlunda. Nu är det eleverna, de drabbade själva, som håller i dirigentpinnen och hörs bäst. På Twitter under taggen #neveragain.

För att behålla greppet om debatten har eleverna organiserat sig.

En rad manifestationer hölls i helgen och på måndagen samlades en grupp tonåringar tillsammans med lärare och föräldrar vid Vita huset. 17 av dem la sig ner på rygg på trottoaren utanför.

– Varje dag när jag säger ”hej då” till mina föräldrar måste jag förhålla mig till det faktum, att jag kanske aldrig kommer att se mina föräldrar igen, säger Ella Fesler, 16, till nyhetsbyrån AP.

Flera större protester planeras framöver.

”Upplös” NRA

Elever och personal på skolor i hela landet uppmanas att lämna verksamheten under 17 minuter den 14 mars, i en nationell markering mot våldet. Några dagar senare, den 24 mars, anordnas en demonstrationsmarsch under parollen ”March for our Lives” i huvudstaden Washington.

Hård kritik riktas mot vapenlobbyn National Rifle Association, NRA.

– Upplös. Demontera. Skapa ingen ny organisation under annat namn, säger Emma Gonzalez till CNN.

Aktivisterna vänder sig särskilt till de politiker som får kampanjbidrag av den mäktiga organisationen.

– Om de tar emot de här blodspengarna, är de emot barn. Antingen finansierar du mördarna eller så står du på barnens sida. Vi har inga jobb så vi kan inte betala för er kampanj. Vi hoppas ni har moral nog att stödja oss, säger Emma Gonzalez till CNN.

”Leda resten av landet”

Förhoppningen är att det vansinniga skjutvapenvåldet någon gång ska upphöra, att fler namn inte ska behöva läggas till på listan över drabbade skolor – där dåden på Columbine, Virginia Tech, Sandy Hook och nu Stoneman Douglas sticker ut som särskilt blodiga.

Skytten, den tidigare eleven Nikolas Cruz, har beskrivits som psykiskt instabil. Han var beväpnad med ett lagligt halvautomatiskt gevär av typen AR-15 när han öppnade eld i onsdags.

– Tragedin på Stoneman Douglas berodde inte på Stoneman Douglas. Den berodde på att en människa som Nikolas Cruz kunde köpa de här skjutvapnen, säger Cameron Kasky, 17, till NBC News på söndagen.

– Vi kommer inte låta oss sänkas av de 17 kulor som vi precis tagit. Om något, kommer vi att fortsätta springa och leda med resten av landet bakom oss.

”Vi känner oss försummade”

De drivande eleverna vill att kampen förs över partigränserna.

– Det här handlar inte om det republikanska partiet. Det handlar inte om demokraterna. Det här handlar om de vuxna. Vi känner oss försummade. Du är antingen med oss eller emot oss, säger Cameron Kasky till ABC News.

Vita huset meddelar att Donald Trump har pratat med den republikanske senatorn John Cornyn om ett lagförslag, som denne tagit fram tillsammans med demokraten Chris Murphy. Det syftar till att skärpa hur myndigheter rapporterar regel- och lagbrott som kan förhindra någon att få köpa vapen.

”Medan diskussioner pågår och ändringar övervägs, stödjer presidenten insatser för att förbättra det federala bakgrundskontrollsystemet”, skriver biträdande pressekreterare Raj Shah i ett uttalande.

Ska träffa elever

Donald Trump anlände på måndagen till sin golfanläggning i West Palm Beach i Florida. Detta efter att helgens besök skjutits upp med hänsyn till offren i skolmassakern, skriver The Hill.

Trump kommer att träffa gymnasieelever och lärare senare i veckan, men Vita huset har inte specificerat vilka som kommer att delta.

Han har i sina kommentarer efter Parkland-attacken fokuserat på psykisk ohälsa snarare än skjutvapen.

Tog bort Obama-åtgärd

Trumps enda åtgärd hittills som president när det gäller vapenlagarna är att han i fjol tog bort en bestämmelse – införd under Barack Obama – som skulle försvåra för personer med psykisk ohälsa att köpa skjutvapen.

Scott Israel, sheriff i Broward County där Parkland ligger, skickade i torsdags en varning till de lokala politikerna.

– Om du är folkvald och vill ha kvar saker och ting som de är, utan att förändra, om du vill behålla skjutvapenlagarna som de är, då kommer du inte att bli omvald i Broward County.

Publisert:

LÄS VIDARE