Nyheter

”Avgå, Maud”

Av: 

Anette Holmqvist

Erik Nises

Sofi Tagesson

NYHETER

Riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani kräver att centerledaren går så snabbt som möjligt

Hon har suttit längst av alla partiledare i landet.

Men stödet för hennes parti har rasat.

Nu kräver riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani (C) Maud Olofssons avgång – och hon får stöd av partikamraten Fredrick Federley.

Men Maud Olofsson har inga planer på att lämna sin post. Inte så länge hon har kul.

Redan i februari skrev Aftonbladet om att stödet för centerpartiets ordförande Maud Olofsson sviktar. Partiets mål i valet förra hösten var 15 procent men i stället var det snubblande nära att partiet åkte ut ur riksdagen trots moderata stödröster.

Hård kritik

I valanalysen blev kritiken hård och precis som hos Socialdemokraterna restes krav på förnyelse.

– I valrörelsen 2002 var Maud stark och en tydlig dragare men 2010 var hon absolut ingen tillgång för partiet. Hon har suttit i tio år som partiledare vilket är oerhört tufft, så det är inte konstigt att hon passerat bäst före-datumet, sa ett centerpartistiskt kommunalråd då.

Maud Olofsson befinner sig för tillfället i Abu Dhabi på energiministermöte, men hälsar via sin pressekreterare, Johanna Martin, att hon sitter kvar så länge hon tycker att det är kul och har medlemmarnas förtroende. Att det förekommer en diskussion tycker hon inte är konstigt:

– Det är naturligt att det kommer en diskussion av personfrågan och det har Maud Olofsson ingenting emot, säger Martin till TT.

Stämma i september

I september håller partiet stämma men tidigare har källor inom partiet trott att ett partiledarbyte snarare kommer vid en extrastämma 2012.

Och enligt valberedningens ordförande, Stefan Tornberg, är partiledardiskussionen inte aktuell i dagsläget.

– Inga sådana förslag har kommit in till valberedningen, säger han till TT.

Valberedningen har inlett sitt arbete, men just nu handlar det inte om personer utan om hur man ska gå till väga för att få en öppen process.

De hetaste kandidaterna att ta över partiledarposten i centern är it- och regionsminister Anna-Karin Hatt och riksdagsledamoten Annie Johansson. I veckan gick Hatt ut i en något visionär dabattartikel i DN som kan tolkas som att hon skickar signaler om att hon vill vara drivande i partiets förändringsarbete.

”Så snabbt som möjligt”

Att center-riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani nu blir den förste som öppet kräver Maud Olofsson avgång kan tyda på att Centerpartiet går mot ledarskifte redan i september.

I SVT:s Aktuellt säger hon att bytet bör ske så snabbt som möjligt för att den nya partiledaren ska kunna leda förändringsprocessen i partiet.

Al-Sahlani får ett helhjärtat stöd av riksdagsledamoten Fredrick Federley.

– Det handlar inte om förtroendet för Maud Olofsson utan om att det behövs ny energi i partiet, säger han.

I höst

Liksom Al-Sahlani hänvisar Federley till beslutet att ta fram ett nytt partiprogram till den extra stämman 2013.

– Den nya partiledaren måste få ha ett ord med i laget, säger han.

Dessutom menar han att det är viktigt att den stämman handlar om partiets ideologi och att de politiska frågorna inte får skymmas av ett partiledarval. Därför bör Maud Olofsson avgå i höst, anser han.

Federley varnar för "ett klassiskt Center-scenario", där en partiledare klamrar sig fast vid makten för länge och så småningom tvingas bort. Så skedde med både Thorbjörn Fälldin och Olof Johansson, vilket skapade mycket bitterhet, enligt Federley.

Även Centerpariets ungdomsförbund vill byta ut partiledaren, men har inte bestämt sig för när de vill att det ska ske.

– Vi vill ha en ny partiledare i valet 2014, men har inte låst oss för om det ska ske 2011 eller 2012. Men den nya partiledaren måste ha ordentligt med tid på sig innan valet, säger CUF:s ordförande Magnus Andersson till TT.

Har en favorit

I motsats till Al-Sahlani har Federley en egen favorit till efterträdare – Annie Johansson.

– Hon sopade mattan med alla i antalet kryss i senaste valet och hon får det att skina i folks ögon. Hon går hem hos alla och skulle bli en sammanhållande kraft, säger han.

– Den frågan får jag ta ställning till när den blir aktuell. Det är en oerhört komplicerad fråga, inte minst utifrån personliga aspekter, säger Annie Johansson till TT.

Centerkvinnorna ger Olofsson stöd

Maud Olofsson får stöd från Annika Qarlsson, förbundsordförande för Centerkvinnorna. Hon står inte bakom kraven på att byta partiledare.

– Jag tycker att det arbete som vi har gjort efter valet visar att hon har stöd i rörelsen, säger hon till TT.

Att avgångskraven förs fram nu är märkligt, tycker  Qarlsson.

– Forum och möjligheterna att föra fram det tidigare har funnits. Därför känns det väldigt konstigt att det kommer upp som det gjorde i dag. Jag känner inte igen mig i det här kravet, säger hon.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter