Nyheter

Hårdare kontroll på japansk fisk

Av: 

Carina Bergfeldt

Efter att radioaktiviteten ökat med 80 gånger i japanska hav så blir det nu hårdare kontroll av skaldjur och fisk i Japan.
Efter att radioaktiviteten ökat med 80 gånger i japanska hav så blir det nu hårdare kontroll av skaldjur och fisk i Japan.

NYHETER

Först kom orosrapporter om grönsakerna.

Sedan blev man orolig för mjölken.

Och nu beordrar japanska hälsomyndigheten en ökad inspektion av fisk och skaldjur efter att nya mätningar visar att radioaktiviteten är 80 gånger högre än normalt i havet utanför Fukushima.

– Vi kommer att göra gränskontroller på fisk som kommer till Sverige, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör vid Livsmedelsverket

Katastrofen i Japan kan ha kostat över 20 000 människor livet.

Hela städer är förstörda.

Det är brist på både mat och vatten.

80 gånger högre

Men samtidigt som människorna i landets nordöstra delar kämpar för att återigen bygga upp hem och liv sprider sig oron för konsekvenserna av det havererade kärnkraftverket i Fukushima.

Först kom ordern att man under inga omständigheter skulle dricka kranvatten.

Sedan följde rapporter om risk för radioaktivitet i både grönsaker och mjölk.

Och i dag beordrade Japans hälsomyndighet en ökad inspektion av fisk och skaldjur sedan man upptäckt radioaktivitet 80 gånger högre än de normala värdena i havet utanför Fukushima, skriver Svenska Dagbladet.

”Katastrofsituation”

Det nya beskedet innebär ett hårt slag för den redan så ansträngda fiskeindustrin längs Japans nordöstra kust.

Många fiskare miste livet i tsunamin. Båtarna är förstörda. Hamnarna likaså.

Svenska Dagbladet skriver att det kan dröja upp till ett år innan leveranser av vissa skaldjur kommer igång igen.

– Självklart måste vi sträva efter att skydda människors hälsa och säkerhet, men för fiskare i området är det redan en katastrofsituation. Hela fiskeindustrin har försvunnit, sade en talesperson för Tokyos Tsukiji fiskmarknad till AFP.

”Ofarligt”

Livsmedelsminister Renho försäkrade AFP om att mat med onormala strålningsvärden inte kommer att säljas på marknaden och även kabinettssekreteraren Yukio Edano manar till lugn gällande de nya siffrorna.

– Strålningsnivåer högre än gränsvärdena har uppmätts i havet, men det handlar om nivåer som är ofarliga även om man drack havsvatten i ett år, säger han till AFP.

Nya gränskontroller

Men de nya beskeden har ändå gjort att svenska Livsmedelsverket i dag ändrat sina instruktioner.

– EU har kommit med önskemål om att vi ska kontrollera livsmedel som skickats från Japan efter den elfte mars, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör vid Livsmedelsverket till Aftonbladet.

– Vi kommer att göra gränskontroller på alla animaliska livsmedel, till exempel fisk. Och det som vi också har gjort idag är att vi har gått ut till Sveriges kommuner och bett dem ta prover på andra produkter. Vi vill ha en bättre kontroll av produkter från Japan nu och veta om det är ett problem. Men det har bara gått knappt två veckor, så än så länge har vi inte hunnit få så många sändningar från Japan.

Vad köper vi in från Japan?

– Alla möjliga livsmedel. Te, japansk soja, sjögräs, nudlar.

Köper vi fisk?

– Ja, men jag vet inte vilka sorter och hur mycket. Det finns en del fisk som man odlar i Japan. Där vill vi att man tar prover, med tanke på att den odlas i dammar.

Ska man vara orolig?

– Vi tycker inte att man behöver vara orolig. Och hittar vi halter som är höga kommer vi naturligtvis att gå ut med det. Man kan inte jämföra hur situationen är för oss i Europa med hur det är i områden nära Japan.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert: