Nyheter

”Fullkomligt aningslös”

Av: 

Martin Ekelund

NYHETER

Helena Benaouda talar ut om terrormisstänkte svärsonen Munir Awad

Helena Benaouda gick under jorden när hennes svärson Munir Awad greps misstänkt för terrorbrott.

Trots att hon är talespersonen för Sveriges muslimer har hon sedan dess vägrat svara på frågor.

– Jag har varit aningslös, säger hon nu till DN.

Strax före nyår greps svenske Munir Awad för tredje gången misstänkt för terrorbrott. I samma stund gjorde sig hans svärmor Helena Benaouda – som också är ordföranden för Sveriges muslimska råd – oanträffbar.

I upprepade mejl försökte Aftonbladet få kontakt med henne.

Har barn tillsammans

– Under en dryg vecka drog jag mig tillbaka för att lösa krisen i min familj. Det får faktiskt kritikerna respektera. Dessutom finns en vice ordförande, säger hon när hon nu träder fram i DN.

Munir Awad har barn tillsammans med Helenas dotter Safia och paret har tidigare gripits tillsammans med Mehdi Ghezali i Pakistan. Benaouda har tidigare försvarat svärsonen.

Två veckor före senaste gripandet sa hon i SVT:s ”Debatt” att hon aldrig stöter på extremister.

– Det går ju inte ihop. Om misstankarna mot Munir Awad stämmer, vi har inga bevis för det än, så kan det ju vara förvånande att min dotter inte visste om något. Safia säger: ”Jag fattar ingenting, jag vet inte vad han håller på med.” Och jag borde själv ha vetat. Hur är det möjligt att dölja sådana här saker för nära?, säger hon till DN.

”Spontant infall”

När paret Safia/Awad avvek från en charterresa till Dubai och greps i Somalia och förhördes av amerikansk säkerhetstjänst 2007 förklarade Helena Benaouda det som ett spontant infall. Awad erkände senare att han planerat att bosätta sig i Somalia.

Nu erkänner Helena Benaouda att hon varit aningslös.

– Fullkomligt aningslös. Men Fia beskrev resan så. Hur rår man på någon som bara sticker på jullovsresa och sedan inte kommer hem? Jag förstår inte själv att man vill åka till Somalia, säger hon till DN.

Styrelsen för Sveriges muslimska råd gav i går Helena Benaouda förnyat förtroende som ordförande.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: