Saab söker ny väg om EIB säger nej

NYHETER

Saab Automobiles ledning arbetar nu för att, om det krävs, kunna få nya finansiering till företaget på kort sikt även om den planerade försäljningen av fabriksfastigheten i Trollhättan går i stöpet.

Affären kräver ett godkännande från Europeiska investeringsbanken, som Saab lånat pengar av, men hittills har inget klartecken getts. En möjlighet är att samarbeta med en partner i Kina. Besked om detta kan komma under veckan, skriver tidningen TTELA.

Anställda tillbaka

På onsdagen återkommer alla anställda på Saab i Trollhättan till sin arbetsplats. Några har fått vara hemma, med full lön, i nästan tre veckor, eftersom produktionen av bilar stått stilla.

Omkring 1 000 av de anställda kan få arbeta in hälften av tiden senare inom ramen för det avtal om flexibel arbetstid som finns på Saab.

Fyra timmar per dag

– Vi har gjort en överenskommelse med företaget om att använda den modellen för halva arbetstiden, fyra timmar per dag, säger IF Metallklubbens ordförande Håkan Skött till TTELA.

Enligt avtalet kan arbetstiden dock inte tas igen genom extra produktion på helger.

I tre veckor har de anställda på Saab fått vara hemma från sin arbetsplats. Montören Fredrik Almqvist, som arbetat i 16 år på Saab, har bland annat planterat blommor i trädgården under tiden.

– Men det har på inget sätt varit avslappnade att vara hemma. Jag har hela tiden varit på helspänn. Varje dag har jag talat med cheferna om vi ska få lov att börja jobba igen, säger han till TT.

Besviken

Han är besviken på EIB:s krav på Saab och Antonov.

– Tidigare hade vi en ägare som inte ville ha Saab. Nu har vi ägare som har massor av ambitioner, pengar och vilja, men som hela tiden stoppas. Varför inte ge dem en chans? säger han.

TT