Man sköts till döds i centrala Göteborg

Offret nyligen släppt från fängelset

En man i 45-årsåldern har skjutits ihjäl på öppen gata mitt i centrala Göteborg.

Polisen jagar nu gärningsmannen som enligt vittnen var maskerad.

– Jag hörde två skottsalvor, 5-8 skott, sen såg jag honom ligga på trottoaren, säger ett vittne till Aftonbladet.

Dödsskjutningen inträffade strax efter nio på lördagsmorgonen på Erik Dahlbergsgatan i centrala Göteborg. Gärningsmannen är inte gripen.

Förd till sjukhus

Enligt vittnen var skytten maskerad och flydde efteråt på en moped. Polisen är extremt förtegen med vad det är som har hänt.

– Jag kan bekräfta att en man är skjuten och att en man är död, säger Ulf Edberg på polisen i Västra Götaland.

Mannen är identifierad. Enligt en källa är mannen född på 60-talet, men polisen vill inte bekräfta något kring offret.

Mannen ska, enligt flera grannar, nyligen vara släppt från fängelset, där han suttit för bland annat förberedelse till mord. Innan dess ska han har varit ledare för ett av de kriminella gängen.

– Jag kan säga så mycket som att han offret är känt av oss sedan tidigare, säger Ulf Edberg.

Blodigt bröst och ansikte

Ett ögonvittne som bor intill platsen där skjutningen inträffade satt och tittade på film med sin syster och deras barn när hon hörde flera skott avlossas.

– Vi flydde längre in i lägenheten med barnen, sedan gick jag tillbaka och tittade ut genom fönstret. Då såg jag honom liggande på trottoaren. Hans ansikte och bröst var blodigt och det var mycket blod på trottoaren, säger hon.

Vapnet lämnade skytten kvar på trottoaren.

”Hörde automateld”

Polisen har hållit vittnesförhör med grannar och andra som var i närheten när skotten avlossades, och även genomfört en teknisk undersökning på platsen. Avspärrningarna är hävda, men jakten på gärningsmannen pågår fortfarande.

– Vi har inte gripit någon än, säger Ulf Edberg.

Kring platsen samlades under dagen många nyfikna.

– Vi var ute och promenerade i det fina vädret och plötsligt hörde vi automateld. Först tre skott och sedan tre-fyra till. Det var väldigt obehagligt, säger ett annat vittne.

En stund efter skottlossningen hittades en brinnande moped inte långt ifrån brottsplatsen, men polisen vill inte bekräfta om det är flyktmopeden.

– Nu bearbetar vi de spår som är säkrade, säger Jordanius vid Göteborgspolisen.

Även förra veckan inträffade en skjutning i Göteborg, då på Hisingen. Enligt polisen ska det inte finnas någon koppling till den händelsen.

Vet du mer?
Publisert: