Föreslår samarbete över blockgränserna

Socialdemokraternas kriskommission klar med vad som brister hos S

Socialdemokraternas kriskommission presenterade i dag sin rapport om hur Socialdemokraterna ska komma tillbaka efter valförlusten.

Bland annat vill de se se en blocköverskridande skattereform och en grön omställning med internationellt samarbete.

– Inför valet 2014 behöver vi en tydlig reformagenda, säger Ardalan Shekarabi, en av kommissionens två ordförande.

Ardalan Shekarabi.
Ardalan Shekarabi.

Socialdemokraterna höll i dag presskonferens i sitt högkvarter på Sveavägen i Stockholm där kriskommissionen presenterade sin rapport om hur partiet ska komma tillbaka efter valförlusten.

– Kriskommissionen har haft relativt kort tid på sig. Vi har velat ha rapporten innan kongressen för att kunna ha den som underlag, säger partisekreterare Ibrahim Baylan.

Rapporten innehåller bland annat analys av arbetsmarknaden, grön omställning med ett internationellt samarbete och en skattereform.

– Vi har försökt undvika att genast ramla ner i verktygslådan för att hitta tekniker och system, utan snarare hitta de utmaningar som vi står inför, säger kommissionens andra ordförande Anna Johansson.

Inget förtroende

Att socialdemokraterna i två val tappat väljare beror enligt kriskommissionen bland annat på att väljarna inte har förtroende för socialdemokraternas förmåga att skapa full sysselsättning. Detta vill kommissionen angripa med hjälp av stärkt konkurrenskraft, en mer rörlig och flexibel arbetsmarknad i kombination med en bostadsmarknad som är anpassad efter den rörligheten.

Därefter lyfte Anna Johansson en enligt henne bortglömd grupp.

– Det har tappats fokus på de som faktiskt är i arbete, säger hon.

– I dag ser vi ett arbetsliv som ställer väldigt höga krav på människor och är dåligt kombinerat med att exempelvis vara förälder.

Föreslår samarbete över blockgränserna

Ett annat förslag är en skattereform med en övergripande översyn av skattesystemet.

– Vi ska ha ett skattesystem som gynnar arbete, vi föreslår att man strävar efter en blocköverskridande överenskommelse, säger Ardalan Shekarabi.

Vilka skatter vill ni höja?

– Alldeles för mycket har handlat om enstaka skatter. Vi föreslår en total översyn där vi vill se ett skattesystem som innebär skatt efter bärkraft, för det första, säger Anna Johansson.

Nu har rapporten lämnats till partistyrelsen inför Socialdemokraternas kongress.

– Vi ser den här rapporten som ett första steg i detta arbete. Nu lämnar vi över till partistyrelsen och hoppas att arbetet fortsätter. Det här är bara ett första steg, säger Ardalan Shekarabi.

Proffstyckarna om kriskommissionens rapport

Aftonbladets bloggar
Publisert: