Mejla

Wolfgang Hansson

Bara en tidsfråga innan nästa attack

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

NYHETER

Vilken huvudstad i Europa blir skådeplats för nästa terrordåd?

Stockholm, Berlin eller London?

Det är uppenbart att terroristen i Köpenhamn inspirerats av dåden i Paris för en månad sedan.

Uppemot 40 skott ska ha avlossats.
Foto: MATHIAS OEGENDAL/AFP
Uppemot 40 skott ska ha avlossats.

På ett plan är de nästan kusligt lika.

Först en attack mot yttrandefriheten. I Paris mot satirtidningen Charlie Hebdo som publicerat kontroversiella teckningar på profeten Muhammed. I Köpenhamn mot ett möte om yttrandefrihet där den svenske konstnären Lars Vilks deltog. En person som tagit emot rader av dödshot sedan han tecknade Muhammed som rondellhund.

Sedan en attack mot judar. I Paris en judisk butik och i Köpenhamn en synagoga där det pågick en bar mitzva-fest.

Den stora skillnaden är att där dåden i Paris verkar ha varit tämligen välplanerade så framstår de i Köpenhamn som mer amatörmässigt utförda. Gärningsmannen försökte aldrig på allvar att ta sig in i lokalen där Lars Vilks fanns. Även vid synagogan dödade han en person som stod utanför.

Köpenhamn blev därmed aldrig den massaker som dåden i Paris.

Däremot visar det att farhågorna för copy cat-beteende slagit in.

Uppmanade till terrordåd

I detta nu sitter det förmodligen enstaka extremistiska islamister i andra städer och funderar på hur de ska kunna sätta skräck i sina medborgare. Gruppen av presumtiva terrorister är inte stor men den växer oroväckande snabbt.

Varje vecka reser nya unga män och kvinnor till Syrien och Irak för att slåss på Islamiska statens, IS, sida. Varje vecka återvänder personer som stridit och fått terrorträning i Mellanöstern till sina hemländer i Europa.

En del av dem förfärade av vad de varit med om. Andra ännu mer radikaliserade och beredda att sprida terror.

I botten finns en uppmaning från IS från den 21 september förra året där organisationens talesman Abu Muhammed al-Adnani uppmanar anhängare att begå terrordåd i sin hemländer. Han ger ett antal konkreta tips om hur man ska ge sig på västerländska medborgare.

– Slå in hans skalle med en sten eller slakta honom med en kniv eller kör över honom med din bil. Kasta honom från en höjd, stryp eller förgifta honom.

Övermänskligt med konstant övervakning

Terrordåd där gärningsmän försökt köra ihjäl människor i Frankrike och Kanada visar att det finns IS-sympatisörer som tagit honom på orden.

Den här typen av terror är svårt att bekämpa. Den kan utföras av enskilda terrorister eller av små grupper som inte i formell mening behöver ha någon koppling till IS, al-Qaida eller någon annan grupp.

Männen bakom Charlie Hebdo var satta under bevakning av den franska säkerhetspolisen men efter att ha legat lågt länge så hade den direkta övervakningen dragits in.

Med tanke på den mängd personer som återvänder från Irak och Syrien till Europa är det nästan en övermänsklig uppgift för respektive lands säkerhetstjänst att hålla alla under konstant övervakning. Ofta är det kanske de som visar minst utåt som är de farligaste, som i Charlie Hebdo-fallet. De har lärt sig vilka tecken polisen letar efter.

Dådet i Paris uppmuntrade till Köpenhamn som kommer att inspirera terrorister i andra städer. Det är bara en tidsfråga innan nästa attack kommer.

En liten grupp extremister håller Europa i skräck. Med väldigt små medel kan de skapa ett maximum av kaos och rädsla. De som annars är så små att de inte skulle ha någon påverkan överhuvudtaget på samhället kan med terrorn som vapen nå långt utöver sin verkliga styrka.

De visar hur svårt ett öppet samhälle har att skydda sig mot terror. Bara själva det faktum att dåden får stor uppmärksamhet i media bidrar i sig till att uppmuntra andra. Samtidigt kan vi inte gärna hålla tyst om den här typen av händelser. Det blir ett moment 22 för varje demokrati.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: