Nyheter

Svenska samlingen gick för 136 miljoner

Av: 

Olof Svensson

Petter Larsson

NYHETER

Det svenska läkarparet har samlat tavlor sedan 1960-talet.

Nu har Gunnar Höglunds och Anna-Stina Malmborg-Höglunds unika samling gått under klubban i London.

Prislappen: 136,5 miljoner kronor.

Gunnar Höglund, 83, och Anna-Stina Malmborg-Höglund, 85, beskrivs som banbrytande konstsamlare.

Sedan 1960-talet har de byggt upp en unik samling - som aldrig tidigare visats offentligt.

I tisdags såldes nio av deras tavlor under en auktion på Sotheby's i London. De bedömdes kunna inbringa omkring 100 miljoner kronor.

Men prislappen landade på 136,5 miljoner kronor.

– När man har samlat konst under så många år och älskat konsten känns det här som en rolig avslutning, säger Gunnar Höglund.

Dejtade på Moderna museet

Peder Isacson, auktionshuset Sotheby’s Skandinavienchef, följde nervöst den långa budgivningen i London. Enligt honom var det troligtvis en svensk rekordförsäljning.

Den italiensk-argentinske konstnären Lucio Fontanas största verk, ”Concetto spaziale, attese” klubbades för över 106 miljoner kronor - den dyraste tavlan i konstnärens knivskårserie någonsin.

Tavlan har hängt på väggen hemma hos läkarparet sedan 1966.

– Den går absolut att jämföra med de viktigaste målningarna av Andy Warhol, som ”Marilyn Monroe”, eller någon av Picassos viktigaste målningar, säger Peder Isacson.

Gunnar Höglund och Anna-Stina Malmborg-Höglund träffades i slutet av 1950-talet. De förenades i konstintresset och vid sidan av läkaryrket har de rest världen runt, besökt gallerier och konstnärer.

– Vi hade vår första dejt på Moderna museet. Det var en utställning av Picassos Guernica, säger Gunnar Höglund.

Hälften skänks bort

– Konsten var ett viktigt fritidsintresse. Vi har haft jobbiga yrken, då behöver man avkoppling och det får man med konst, säger Anna-Stina Malmborg-Höglund.

Hälften av alla pengarna kommer nu skänkas till parets två stiftelser, den ena till förmån för Moderna museet i Stockholm, den andra till förmån för Karolinska institutet.

– Det är lite sorgligt att skiljas ifrån den. Men vi är gamla nu och har inga barn. Det gäller att tänka lite framåt och använda pengarna till något som är vettigt, säger Gunnar Höglund.

– Jag har levt så länge med den nu så jag känner mig lite mätt på den. Nu har vi hängt upp nya saker på väggarna. Inte lika betydande konst men fin konst från Sverige, säger Anna-Stina Malmborg-Höglund.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu startar sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter