Nyheter

Lärarförbundet rasar mot Allianslöfte om ordningsbetyg

Av: 

John Granlund

Erik Melin

NYHETER

Alliansen går till val med att införa ordningsbetyg i skolan.

Nu rasar lärarförbundet mot vallöftet.

– Det är ett slag i luften som definitivt inte kommer att hjälpa, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

Folkpartiet fick med sin hjärtefråga i Alliansens valmanifest som slutförhandlades på Harpsund på lördagen.

Om Alliansen sitter kvar vid regeringsmakten efter valet ska ordningsbetyg införas på högstadiet och gymnasiet.

– Jag tror det finns en ökande insikt att ska vi lyfta resultaten i den svenska skolan så måste vi också ta i de stora ordningsproblem som råder i många klassrum, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP), enligt TT.

"Djupt beklagligt"

Förslaget får stark kritik av de två lärarfacken.

– Det här kommer inte att lösa studieron. Jag tycker att det är ett uttryck för att inte vilja lyssna på professionen. Det är djupt beklagligt. Det kommer att vara en symbolisk åtgärd, ett slag i luften som definitivt inte kommer att hjälpa, säger Eva-Lis Sirén på söndagskvällen.

Lärarförbundet menar att ordningsbetyg ökar administrationen för lärarna.

– Här är Alliansen helt fel ute. Det är rena önsketänkandet att tro att ordningsbetyg löser den viktiga studieron i svensk skola. I stället behövs möjligheter att sätta in särskilt stöd och tidiga insatser, som ger möjlighet för läraren att ta itu med problemen här och nu, säger Eva-Lis Sirén.

Blir tvingande

Enligt Alliansens löfte ska ordningsbetygen vara friviliga. Men enligt Lärarförbundet kommer få skolor våga låta bli att sätta ordningsbetyg.

– Vi har ett fritt skolval i Sverige. Den skola som säger 'vi har inga ordningsbetyg' kommer att utsättas för väldigt stark påverkan. I själva verket är det inte särskilt frivilligt. Man kommer att känna sig tvingade att införa det här.

Även SSU är kritiska till förslaget.

– Det är desperat av alliansen att föreslå ordningsbetyg. Det är omodernt, skapar rädsla hos eleverna och löser inte skolans problem, säger Gabriel Wikström, förbundsordförande för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter