Nyheter

Nytt dokument: Så lever IS kvinnor

Av: 

Ida Persson

NYHETER

Flickor så unga som nio år får gifta sig och kvinnor får bara lämna hemmet för att studera religion, arbeta som läkare eller delta i strid.

Så lyder reglerna för de kvinnor som ansluter sig till IS, enligt ett nyligen publicerat dokument från terrorgruppens kvinnliga anhängare.

Dokumentet ska fungera som ett medel i terrorgruppens rekrytering.

Omkring tio procent av IS utländska anhängare uppskattas vara kvinnor. Under hösten rekryterades minst åtta svenska kvinnor från Järvafältet i Stockholm, enligt Svd.

I ett 40 sidor långt dokument, publicerat av kvinnliga anhängare av de så kallade Khansaa-brigaderna, beskrivs ett antal regler som de kvinnor som anslutit sig till IS måste förhålla sig till.

Dokumentet publicerades först den 23 januari men översattes nyligen av Londonbaserade anti-extremistiska tankesmedjan Quilliam.

Rimligt att gifta sig som nioåring

IS förbjuder ingenting. Däremot erbjuder de riktlinjer för ett liv i renhet, skriver gruppen.

Kvinnans roll är i hemmet och hon bör bara lämna hemmet i ytterst begränsade fall, enligt anhängarna. I dokumentet räknas tre exempel upp då kvinnan tillåts lämna hemmet:

a) Om hon ska studera religion.

b) Om hon arbetar som läkare eller lärare

c) Om det beslutas att hon måste strida.

I dokumentet står bland annat att det är rimligt för flickor så unga som nio år att gifta sig.

– De flesta rena flickor gifter sig innan de fyller 16 eller 17, medan de fortfarande är unga och aktiva, skriver de.

Från nio års ålder ska kvinnan täcka sig och "stödja kalifatet bakom stängda dörrar". Hon bör inte sträva efter högre utbildning, men ska erbjudas grundskoleutbildning, främst inom islam. Studierna ska pågå mellan åldrarna sju och femton. Vissa kan behöva avsluta sina studier ännu tidigare.

Beskrivs som paradis

Följande skriver gruppen att kvinnor ska jobba högst tre dagar i veckan och arbetstiden bör hållas till några timmar om dagen, för att begränsa tiden utanför hemmet.

I ett följande kapitel följer vad som beskrivs av tankesmedjan Quilliam foundation som ren propaganda. I avsnittet skriver IS hur människor i Mosul och Raqqa lever i fred och rättvisa trots fiendens "brummande stridsflygplan". Provinsen Nineveh i Irak beskrivs närmast som ett paradis.

– Både samhället och dess folk är goda. Trädgårdarna och de majestätiska byggnaderna är mer hänförande än på någon annan plats, skriver de.

I IS-kontrollerade Mosul beskrivs hur infrastrukturen förbättrats under terrorgruppens styre, men rena gator, fungerande gatulampor och "förnyat liv".

Saudiarabien är "barbarisk stat"

Sjukvården i de IS-kontrollerade områdena i Mosul och Raqqa tillåter inte blandade avdelningar och kvinnor och män behandlas åtskilda. Även skolor ska vara separerade i framtiden.

Skönhetssalonger, shoppinggallerior och plastkirurgi är "djävulens verk", skriver gruppen och tar upp Saudiarabien som ett exempel på en av de stater som hängett sig åt västerländsk "barbari".

Staten tillåter kvinnor att ägna sig åt sekulära studier i västerländska länder, "som om de tillhörde ett av Europas otrogna länder", skriver gruppen. De fördömer också att kvinnor tillåts synas på ID-kort och att kvinnor och män jobbar sida vid sida och "minglar fritt" i universitetets korridorer. Saudiarabisk tv beskrivs som ”prostitutionens och korruptionens” media.

– Det enda de kan skryta med är att de förbjuder kvinnor från att köra bil. Må gud låta landet och dess folk sjunka ned i jorden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert: