Nyheter

Notan för Julian Assange: 131 000 om dagen

Av: 

Olof Adlercreutz

NYHETER

Våldtäktsanklagade Wikileaksgrundaren kostar storbelopp

Wikileaksgrundaren Julian Assange beviljades i juni 2012 exil på Ecuadors ambassad i London.
Wikileaksgrundaren Julian Assange beviljades i juni 2012 exil på Ecuadors ambassad i London.

126 miljoner kronor – eller 131 000 kronor om dagen.

Så mycket har Julian Assange kostat de brittiska skattebetalarna sedan juni 2012, rapporterar BBC.

– Han bör överlämna sig till Sverige, säger Storbritanniens biträdande premiärminister Nick Clegg, uppger BBC.

Det var i augusti 2010 som Wikileaksgrundaren Julian Assange greps i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande mot två kvinnor.

Sedan dess har Assange varit på flykt undan den svenska rättvisan. I juni 2012 beviljades Assange exil på Ecuadors ambassad i London. Men eftersom exilen inte gäller Storbritannien – som vill lämna ut Assange till Sverige – har han inte kunnat lämna ambassaden av rädsla för att han då eventuellt kan utlämnas till USA.

Nu har facit för vad polisaktionen har kostat. Mellan juni 2012 och nu beräknas 10 miljoner pund ha gått till att betala lön och övertid för poliserna som satts till att övervaka ambassaden.

”Bör överlämna sig till rättvisan”

Kristin Hrafnsson, talesperson för Wikileaks, tycker att summan är ”pinsam” eftersom pengarna i stället kunde ha gått till att undersöka eventuella krigsbrott i Irak, uppger hon för BBC.

Storbritanniens biträdande premiärminister Nick Clegg håller med om att summan är hög men att lösningen snarare är att Assange ska överlämna sig själv till rättvisan.

– Sverige är ett land med ett oklanderliga demokratiska meriter och ett välrespekterat rättssystem som anser att Julian Assange bör åka till Sverige för att ställas till svars för väldigt allvarliga anklagelser och åtal om misstänkt våldtäkt, sa Nick Clegg till radiokanalen LBC, uppger BBC.

Rädd för amerikanskt fängelsestraff

Enligt Julian Assange själv och organisationen Wikileaks, vill han inte komma till Sverige av rädsla för att Sverige ska utlämna honom till USA.

Efter Wikileaks avslöjanden är Assange misstänkt för att ha läckt hemligstämplad information om USA, vilket kan leda till längre fängelsestraff.

Assange själv har sagt att han var redo att lämna ambassaden så sent som i somras, men har sedan dess hållit sig under radarn.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert: